Már az emberiség több mint fele internetezik

TECH
2018 december 11., 15:39
comments 69

2018 végére a Föld lakosságának több mint fele hozzáfér és használja az internetet az ENSZ adatai szerint: 3,9 milliárdan vagyunk online, ez a bolygó népességének 51 százaléka. 90 százaléka a globális penetrációnak 3G-n vagy annál is gyorsabb hálózaton netezik.

photo_camera Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A boom természetesen Afrikának köszönhető: 2005-ben az afrikai lakosságnak alig több mint 2 százaléka fért hozzá az internethez, ez a szám 2018-ra 24-ig rakétázott fel. Tizenhárom éve az afrikai háztartásoknak csak 3,5 százalékában volt egyáltalán számítógép, mára ez az arány 9,2 százalékra nőtt. 

Nőhetnének ezek a számok még dinamikusabban, de az ENSZ jelentése szerint az afrikai kormányok nem tesznek kellő erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kábelhálózatok lefedjék a kevésbé fejlett, nem városias országrészeket is. 

Hiába nő viszont nagy tempóban a felhasználók száma, Afrikában a hozzáférés továbbra is problémás: 1 gigabyte-os mobil adatforgalom havonta akár 35 dollárba is belekerülhet, ami azt jelenti, hogy az átlagfizetés akár 5-6 százaléka is elmegy mobilnetre. 

Gond az is, hogy a háztartásokba bekötött kábelnet többségében meg sem közelíti a 10 megabit/s sebességet, a rossz minőségű szolgáltatás pedig nehezíti a bekapcsolódást a digitális gazdaságba. 

A fejlődő országok esetében általában is nagy ugrást mértek: a 2005-ös internetpenetráció idén 45,3 százalékig rakétázott fel. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.