Már az emberiség több mint fele internetezik

2018 végére a Föld lakosságának több mint fele hozzáfér és használja az internetet az ENSZ adatai szerint: 3,9 milliárdan vagyunk online, ez a bolygó népességének 51 százaléka. 90 százaléka a globális penetrációnak 3G-n vagy annál is gyorsabb hálózaton netezik.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A boom természetesen Afrikának köszönhető: 2005-ben az afrikai lakosságnak alig több mint 2 százaléka fért hozzá az internethez, ez a szám 2018-ra 24-ig rakétázott fel. Tizenhárom éve az afrikai háztartásoknak csak 3,5 százalékában volt egyáltalán számítógép, mára ez az arány 9,2 százalékra nőtt. 

Nőhetnének ezek a számok még dinamikusabban, de az ENSZ jelentése szerint az afrikai kormányok nem tesznek kellő erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kábelhálózatok lefedjék a kevésbé fejlett, nem városias országrészeket is. 

Hiába nő viszont nagy tempóban a felhasználók száma, Afrikában a hozzáférés továbbra is problémás: 1 gigabyte-os mobil adatforgalom havonta akár 35 dollárba is belekerülhet, ami azt jelenti, hogy az átlagfizetés akár 5-6 százaléka is elmegy mobilnetre. 

Gond az is, hogy a háztartásokba bekötött kábelnet többségében meg sem közelíti a 10 megabit/s sebességet, a rossz minőségű szolgáltatás pedig nehezíti a bekapcsolódást a digitális gazdaságba. 

A fejlődő országok esetében általában is nagy ugrást mértek: a 2005-ös internetpenetráció idén 45,3 százalékig rakétázott fel. (Quartz)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.