Már az emberiség több mint fele internetezik

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

2018 végére a Föld lakosságának több mint fele hozzáfér és használja az internetet az ENSZ adatai szerint: 3,9 milliárdan vagyunk online, ez a bolygó népességének 51 százaléka. 90 százaléka a globális penetrációnak 3G-n vagy annál is gyorsabb hálózaton netezik.

Fotó: TONY KARUMBA/AFP

A boom természetesen Afrikának köszönhető: 2005-ben az afrikai lakosságnak alig több mint 2 százaléka fért hozzá az internethez, ez a szám 2018-ra 24-ig rakétázott fel. Tizenhárom éve az afrikai háztartásoknak csak 3,5 százalékában volt egyáltalán számítógép, mára ez az arány 9,2 százalékra nőtt. 

Nőhetnének ezek a számok még dinamikusabban, de az ENSZ jelentése szerint az afrikai kormányok nem tesznek kellő erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a kábelhálózatok lefedjék a kevésbé fejlett, nem városias országrészeket is. 

Hiába nő viszont nagy tempóban a felhasználók száma, Afrikában a hozzáférés továbbra is problémás: 1 gigabyte-os mobil adatforgalom havonta akár 35 dollárba is belekerülhet, ami azt jelenti, hogy az átlagfizetés akár 5-6 százaléka is elmegy mobilnetre. 

Gond az is, hogy a háztartásokba bekötött kábelnet többségében meg sem közelíti a 10 megabit/s sebességet, a rossz minőségű szolgáltatás pedig nehezíti a bekapcsolódást a digitális gazdaságba. 

A fejlődő országok esetében általában is nagy ugrást mértek: a 2005-ös internetpenetráció idén 45,3 százalékig rakétázott fel. (Quartz)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.