Az MTI nem közli a MÚOSZ közleményét, mert az „sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét”

2018 december 17., hétfő 14:23

Az MTI országos sajtószolgálata (OS) visszautasította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a MÚOSZ közleményének kiadását, mert az szerintük szabályzatuk  14.2. pontjába ütközik - írta a 444-nek a szervezet elnöke, Hargitai Miklós. Az OS 14.2. pont szerint a közlemény 

„nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”.

A hírügynökség külön jelezte, hogy erre - tehát a közlemény megtagadására - neki joga van, „a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik”.

Rendőrök az MTVA Kunigunda utcai székházánál. Több ezren skandálták vasárnap, hogy "hazudik a tévé". Fotó: 444.hu

Pedig a közlemény teljesen kulturált hangvételű. Persze lehet állítani, hogy az olyan jelzők, mint a „kormánykritikus kezdeményezéseket elhallgató” vagy az  „azokról a nyilvánosságot nem tájékoztató” sértik a közmédia jó hírét, de erről biztosan nem a MÚOSZ tehet. Itt a teljes közlemény:   

A MÚOSZ a közmédia működési zavarairól

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint a közmédia működését nem az ellenzéki képviselők jelenléte veszélyezteti: a kormánykritikus társadalmi kezdeményezéseket elhallgató, azokról a nyilvánosságot nem tájékoztató köztévé maga a működési rendellenesség.

Dulakodásig fajuló konfliktus alakult ki az elmúlt órákban az MTVA székházánál, miután ellenzéki parlamenti képviselők eredménytelenül próbálták rávenni az intézmény vezetőit a napok óta zajló demonstrációk követeléseinek beolvasására. Az incidens – szégyenszemre csupán a Facebookon közvetített – képei élő egyenes adásban világítottak rá a közmédia működésének súlyos torzulásaira.

Magyarországon működik – GDP-arányosan – Európa legdrágább állami médiája, amely évente százmilliárdos összeget költ magára, egypárti (fideszes) irányítással, társadalmi és közpolitikai kontroll nélkül. A jelenlegi médiarendszer kiépítésekor, amikor 2015-ben az M1-et hírcsatornává alakították, az állami adó tízmilliárdos összegért vásárolt az élő közvetítéseket lehetővé tevő korszerű felszerelést. Ennek fényében nincs rá elfogadható szakmai magyarázat, hogy a napok óta zajló kormányellenes demonstrációkról a csatorna – tájékoztatási kötelezettségét súlyosan megsértve - képtelen volt az esemény hírértékének megfelelő, élő tartalmat sugározni, miközben a párizsi sárgamellényes tüntetéseknek lényegesen nagyobb figyelmet és műsoridőt szentelt, mint a budapesti és vidéki kormánykritikus megmozdulásoknak.

A MÚOSZ felhívja a közmédia vezetői, illetve az őket irányító kormánypolitikusok figyelmét: az MTVA törvényben rögzített feladata a pártatlan és sokszínű, az állampolgárok politikai véleményalkotását elfogulatlanul segítő tájékoztatás. Tisztességes, demokratikus országokban az ellenzéki parlamenti képviselőket a közmédia nem eltakarítandó akadálynak, hanem rendszeresen megszólaltatott műsorvendégnek tekinti – hiszen közszolgálati feladatához az ellenzéki politikai álláspontok tárgyilagos bemutatása is hozzátartozik.

A MÚOSZ felszólítja a közmédia vezetőit, hogy haladéktalanul térjenek vissza a törvényes működés keretei közé, és foglalkozzanak végre a közszolgálattal, vagyis a demokratikus médianyilvánosság biztosításával.