Ritkán fogalmazzák meg úgy száz ember kirúgását, ahogy az Állami Számvevőszék tette

POLITIKA
2018 december 18., 16:32
comments 267

A Népszava megírta, hogy az Állami Számvevőszék pénteken közel száz dolgozójának küldött közös megegyezésről szóló ajánlatot. A dolgozók nagy részének kedd délelőtt karácsonyi jó kívánságot küldött a szervezet elnöke, Domokos László, de majdnem 100 régi munkatársnak a felettese közös megegyezéses távozást ajánlott.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) nevében Boros Péterné írta alá a Domokos László elnöknek címzett tiltakozó levelet. Az MKKSZ vezetője szerint a számvevők nagyobb csoportja elleni durva támadásnak sem az indokát, sem a célját nem határozták meg, de az biztos, hogy „főleg a 2010. július 5-e előtt (az ÁSZ elnök beiktatása) már állományban lévő számvevők és szakszervezeti tagok nevét tartalmazó – lista azokról a számvevőkről készült, akikkel az ÁSZ elnöke nem kíván együtt dolgozni”, pedig valamennyien felkészült, elismert szakemberek, akiktől a szervezet többi munkatársa sokszor kért eddig segítséget. A Számvevői Érdekképviselet közölte, elfogadhatatlannak tartja, hogy a dolgozókat megfélemlítéssel és előzetes egyeztetés nélküli erőfölénnyel akarja rávenni a szervezet a távozásra, így Boros Péterné nyílt levelében a munkahelyi érdekegyeztetés szabályainak betartására és az intézkedés visszavonására kérte az ÁSZ elnökét.

Domokos László, az ÁSZ elnöke beszédet mond a szakmai konferencián, amin a magyar kormány donori megállapodást kötött a számvevőszékék világszervezete (INTOSAI) Fejlesztési Kezdeményezésével (IDI) a korrupció elleni harc támogatása érdekében 2016. február 22-én.
photo_camera Domokos László, az ÁSZ elnöke beszédet mond a szakmai konferencián, amin a magyar kormány donori megállapodást kötött a számvevőszékék világszervezete (INTOSAI) Fejlesztési Kezdeményezésével (IDI) a korrupció elleni harc támogatása érdekében 2016. február 22-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az Állami Számvevőszék ezután közölte, hogy határozottan visszautasítja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnökének nyílt levelét, az abban foglaltakat az ÁSZ durva beavatkozásnak tekinti az alkotmányos alapokon álló szervezetirányítási függetlenségébe. „A szakszervezet indokolatlan és a közszféra hatékony feladatellátását teljes mértékben figyelmen kívül hagyó támadása alátámasztja az Országgyűlés december 12-i döntését arról, hogy az ÁSZ szervezeti állományára vonatkozó megfelelő intézkedések a köztisztviselőkről szóló törvényből beépüljenek az ÁSZ törvénybe” – írják.

Az ÁSZ a közleményében így fogalmazta meg a 100 fős leépítést:

„Domokos László elnök június 27-én a 2019-es költségvetésről szóló parlamenti vitában jelentette be, hogy az elmúlt évek hatékonyságnövelő intézkedéseinek együttes hatásaként, a technológiai és módszertani megújulás eredményeképpen az állami szervek között az ÁSZ elsőként ajánlott fel tapasztalt, jó munkakultúrájú gazdasági szakembereket (munkavállalókat) a munkaerőpiacon jelentkező hiány csökkentése érdekében, az üzleti szféra számára.

A mostani intézkedés a nyáron megkezdett hatékonyságnövelő szervezetfejlesztési kezdeményezés folytatása. Az együttműködési és elhelyezkedési ajánlat keretében az ÁSZ összesen mintegy 100 dolgozójának ajánlotta fel a közös megegyezés lehetőségét, és számos eszközzel támogatja a munkavállalói sikeres elhelyezkedését. Az együttműködésre és kölcsönös párbeszédre alapozott lehetőség teljes mértékben figyelembe veszi az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárul például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához. A közös megegyezésre irányuló ajánlatot már 40 munkavállaló elfogadta.

Az ÁSZ nemcsak a közpénzek őre, hanem példamutató közpénzfelhasználó szervezet is. A szervezetfejlesztési intézkedések támogatják az ÁSZ további hatékonyságnövelését, így a közpénzek hatékony és eredményes felhasználását. A kölcsönös megállapodásra alapozott humánpolitikai intézkedések során az ÁSZ mindenben a vonatkozó és hatályos törvényi előírások szerint, a munkavállalói érdekeit is szem előtt tartva jár el.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.