A dán rendőrségnek kellett biztosítania a magyarok kormányellenes tüntetését, miután szintén magyarok azzal fenyegetőztek, hogy kamionnal hajtanak a tüntetők közé

Tbg
politika
2018 december 19., 13:27
comments 628

Kedden Koppenhágában (szép magyar nevén: Kappanhágón) is tartottak tüntetést kint élő magyarok, a Momentum szervezésében. Nem voltak sokan, mégis komoly rendőri biztosítást kaptak. Hogy miért?

A dán rendőrség által kiküldött jármű az esemény biztosítására.
photo_camera A dán rendőrség által kiküldött jármű az esemény biztosítására. Forrás: Fehértavi Szonja

Mert egy szintén kint élő magyar honfitársuk megfenyegette a tüntetés egyik szervezőjét, hogy ha valóban kimennek tüntetni az Orbán-kormány ellen, akkor kamionnal fognak beléjük hajtani.

A tüntetés szervezője a sztorit megírta a Facebookján is, a 444 megkapta az ominózus beszélgetést, amit ezúttal közlünk (a fenyegetőző honfitárs személyes adatait kitakarva):

"es ha kimentek tüntetni o beül a kamionbaes belehajt a tömegbe"
photo_camera "es ha kimentek tüntetni o beül a kamionbaes belehajt a tömegbe" Fotó: Fehértavi Szonja
„Örülj hogy szóltam”
photo_camera „Örülj hogy szóltam” Fotó: Fehértavi Szonja

Mint azt Szonja a párbeszédben írja is, a fenyegetést jelentette a rendőrségen. Dániában - ahogy egész Európában manapság - komolyan is vették a hatóságok a fenyegetőzést, ezért rendőrautókat küldtek a minitüntetésre, amelyen egyébként egy-két tucat ember jelent meg - különösebb veszélyt tehát a 2010 óta kétharmaddal kormányzó Orbán-kormányra nem jelentettek. Itt vannak az eseményről készült képek és videók, a túlóratörvémny miatti tüntetéseken megfogalmazódott öt pontot mondták el.

A koppenhágai magyarok tüntetése
photo_camera A koppenhágai magyar ellenzék tüntet. Forrás: Fehértavi Szonja

Fehértavi Szonja a posztjában azt írta, „Komolyan mondom, én ezt nem tudom mire ráfogni, csak a tanulatlanságra es a propagandára; a kettő együtt pláne nagyon veszélyes kombinácio.”

A dán rendőrség fellépése sem véletlen, hiszen az elmúlt években számos alkalommal fordult elő hasonló merénylet békés emberek ellen: Nizzában 86 ember halt meg, miután kamion hajtott tömegbe 2016-ban, Berlinben 16 ember lelte halálát, idén Münsterben ketten haltak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.