Majdnem kétszer annyi újságírót öltek meg idén, mint tavaly

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Dzsamál Ahmed Hasogdzsi 2014-benFotó: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP

34 újságírót öltek meg 2018-ban miközben a munkáját végezte világszerte, ez a szám közel kétszerese a tavalyi számnak (18) a Committee to Protect Journalists nemzetközi újságírószervezet statisztikái alapján.

Csak Afganisztánban idén 10 újságírót gyilkoltak meg, amiért a munkáját végezte. A másik súlyos eset, ami megdobta a számokat, az Egyesült Államokban történt: júniusban Jarrod Warren Ramos 5 embert lőtt le a marylandi Capital Gazette szerkesztőségében, közülük 4 újságíró volt. 

A férfi hosszú ideje pereskedett a lappal rágalmazás miatt. Ez volt a legvéresebb, legtöbb halált okozó támadás az amerikai média történetében.

A jelentés szerint összesen 53 újságíró halt meg 2018-ban munkavégzés közben. Ez 13 százalékos emelkedés a tavalyi 47 halálhoz képet. Közülük többen háborús tudósítóként vesztették életüket. Többségük politikai újságíróként dolgozott.

A CPJ jelentésében kritizált Donald Trump amerikai elnököt, amiért nem vonta felelősségre a szaúdi herceget a Washington Post-nak író Dzsamál Ahmed Hasogdzsi meggyilkolása miatt, noha a CIA szerint is ő rendelte meg az újságíró megölését. A szervezet múlt heti jelentésében megállapította azt is, hogy rekordközelben jár a munkavégzés miatt bebörtönzött újságírók száma is. (Reuters)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.