Jövedelmező életformává kezd válni a Fortnite-bűnözés

ÉLET
2018 december 22., 05:58
comments 119

2018 meghatározó számítógépes játéka, illetve talán inkább kulturális jelensége a Fortnite nevű online szerepjáték - kulturálisjelenség-voltára jellemző, hogy én például teljesen más okból, az amerikai egyetemi foci iránti rajongásom miatt találkoztam vele, mert az Egyesült Államokban alig létezik olyan 17-20 éves, aki ne ezzel játszana állandóan.

A játék maga ugyan ingyenes, de a játékon belül rengeteg pénzt lehet elszórni a játékmenetet semmiben sem befolyásoló apróságokra, a karakterek új ruháira (szkin). Ha pedig egy játékos jó szkineket szerzett, akkor a felhasználói fiókja hirtelen nagyon értékessé válik. Egyben a hackerek célpontjává is.

A BBC riportja szerint így juthattunk odáig, hogy 14 éves gyerekek lopkodják egymás felhasználói adatait, hogy az így megszerzett accountokat továbbadják. Egy Fortnite-accountot akár már egy százasért is lehet venni, de az igazán menő szkinekért több tízezer forintot is adnak. A BBC beszélt egy 14 éves hackerrel, aki amúgy maga is accountlopás áldozatául esett, utána kezdett maga is lopkodásba. Ő azt állítja, hogy végül csak egy napot szánt rá mások accountjainak ellopására, de ez annyira egyszerű, hogy így is úgy ezer fiókot szerzett, és egy nap alatt keresett félmillió forintot.

Ez jónak számít a Fortnite-tolvajok világában, ahol egy másik hacker, aki még banki bizonylatokat is mutatott, átlag 50-300 fontos (18-105 ezer forint) napi bevételről számolt be. Ami azért még mindig elég jó buli, amit egy 17 éves szlovén fiú esete bizonyít. Ő a BBC szerint konkrétan saját weboldalán árusítja a lopott fiókokat, és hét hónap alatt keresett 6 millió forintot. „Nem tudnak elkapni, mert senki sem ellenőrzi” - mondta a BBC-nek arról, hogy lebukhat-e egy fortnite-os, ha lopott accounttal játszik.

A Fortnite kiadója, az Epic most játékon belüli ajándékokkal próbálja rávenni a regisztrált felhasználókat, hogy legalább a kétlépcsős azonosítás beállításával védjék a fiókjaikat, de kötelezővé nem tette ezt az óvintézkedést. A Fortnite-on garázdálkodó bandák még gyerekek, rajtuk egy ilyen azonosítás már kifog. De így is megvan a veszélye annak, ha fiatalok bandákba szerveződve törnek fel felhasználói fiókokat. Debbie Tunstall, egy ilyen kishal hackerek rehabilitációjával foglalkozó szervezet tagja szerint ugyanis ezek mögött a csoportok mögött szinte biztosan komolyabb bűnözők állnak, akik itt nevelhetik ki a jövő kiberbűnözőit. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.