Tízezrek tüntettek Belgrádban a kormány és a kormánypárti közmédia ellen

Több tízezren tüntettek szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnök és a kormány ellen. Több mint ötezres tömeg vonult el a Vucic-párti RTS állami tévé székháza mellett, majd onnan tovább a kormányzati épületekhez. Sorban ez már a harmadik szombat, hogy Belgrádban tüntetnek az elnök ellen.  

A köztévétől azt követelték, hogy az ellenzéknek is adjanak megszólalási lehetőséget és engedjenek be ellenzéki civileket is a műsorokba. December 9-én az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket. Vucic nyilvánosan elítélte a támadást, és tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá. 

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

De Vucic nem vette komolyan az első megmozdulást, és azt mondta: akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg.  Ezért a múlt szombati tüntetésen már olyan transzparenseket is lehetett látni, amikre azt írták: 

„Én is egy vagyok az ötmillióból”.

 A most szombati megmozdulásnak is ez volt a mottója. A másik jelszó az volt, hogy „Elkezdődött az ellenállás!”. A tiltakozásokon egyszerre vannak jelen a szélsőjobboldali és a baloldali ellenzék erői is. Azzal vádolják az elnököt, hogy Vucic irányítja a bíróságokat, a médiát és a titkosszolgálatokat is. Felvetődött, hogy bojkottálják a választásokat, amíg nem biztosítottak a tisztességes választás feltételei. 

Büntetők Belgrádban „1 az 5 millióból” feliratú molinóvalFotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

A múlt héten a belgrádi Studio B tévé egyik korábbi műsora miatt tüntettek, mert a tévé teljesen jelentéktelennek mutatta az aznapi tiltakozó akciójukat, pedig azon közel tízezren vettek részt. 

A tiltakozásokon az is előkerült, hogy a sajtót a Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) kormánypárt ellenőrzi.Milan Jovanovic oknyomozó újságíró a szombati tüntetésen arról beszélt: az emberek félelemből hallgatásba burkolóznak az országban. A szervezők szerint a megmozduláson 35-40 ezren vehettek részt.  (Financial Times/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.