2018 LEGNAGYOBB GÓLJAI

futball
2018 december 26., 14:07
comments 48

Az idei (a legszebb gólnak járó) Puskás-díj is bizonyítéka annak, hogy fontos döntéseket nem bízhatunk korrupciótól bűzlő nemzetközi futballszervezetekre, mert a politika végül mindig felülkerekedik a józan észen.  

Mohammed Szalah mágikus szezont futott, de voltak nagyobb gólok annál, mint amit idén az Evertonnak rúgott, és amit a FIFA az év (pontosabban a 2017-18-as szezon) góljának választott. Inkább diplomatikus vigaszdíj volt a Puskás-díj a BL-döntőn ledöntött egyiptominak, így aztán a 444 olvasóira maradt a feladat, hogy megválasszák 2018 ténylegesen legnagyobb gólját.

Akkora volt a kínálat, hogy végül a mezőnyből szerzett gólokat válogattuk ki, a szabadrúgásoknak jövőre külön versenyt indítunk. (Egy földöntúli tizenegyes azért mutatóba befért a 25-ös mezőnybe.) 

Orgazmikus örömöket, jóleső gólhabzsolást és bölcs döntést kívánunk minden kitartó focibuzi olvasónknak:

A LEGNAGYOBB 25:

Kezdjük a Liverpooltól egy érintéssel a Milanhoz került spanyol válogatott Susóval, aki egyelőre nem váltotta meg a világot, sőt Olaszországot se, de az Udinese elleni februári bajnokin azért jelezte, hogy nem a bal lábában van a hiba:

link Forrás

Varázslatos, Messi-szerű mozdulatsor a River sztárjától, Ignacio Scoccótól. Amint megkapja, egyből ösztönösen hátrahúzza a labdát, hogy aztán üres területről vehessen lendületet. Onnantól nincs megállás:

link Forrás

Zlatan Ibrahimovics az MLS-be igazolt, hogy Los Angeles-ben vezesse le karrierjét. Ekkora madár kapussal Európában valószínűleg rég volt dolga, de az is igaz, hogy onnét és abból a helyzetből kevesen suhintottak volna ekkorát. Bemutatkozásnak elment:

link Forrás

Néhány hónappal később a Toronto ellen Ibra megrúgta karrierje 500. gólját is. Igaz, hogy 0-3-nál, egy kanadai csapat ellen, de mégiscsak 37 évesen, és olyan mozdulattal, amilyet Amerikában focipályán még nem nagyon láttak:

link Forrás

Nem nagyon volt idén annyira eksztatikus gól a mezőnyben, mint amit az Aston Villa-s John McGinn zúdított a Sheffield Wednesday kapujába szeptember 22-én. McGinn, aki egész évben két gólt rúgott a Championshipben, valószínűleg soha nem talált így el labdát, és már nem is fog, de pont az ilyenek a legorgazmikusabb gólok:

link Forrás

A Rossi-érában beköszöntött a magyar tikitaka korszaka: a görög válogatott elleni Nemzetek Ligája meccsen klasszikus „magyar pályákon ritkán látható” akció futott végig Kovács István, Varga Roland, Bese Barnabás, Szalai Ádám érintésével. A gólszerző Sallai Roland, zárt kapuk mögött! 

link Forrás

Az orosz bajnokság messze van az európai élvonaltól, és amit Norik Avdalyan, a Rubin Kazany sztárja megengedett magának, olyat komoly ligákban nem nagyon látni. 

link Forrás

Az év egyik legtöbbet megidézett gólja Cristiano Ronaldo második találata volt a Juventus elleni BL-negyeddöntő első meccsén. 

Rajzolni nem lehetne tökéletesebb ollózást, és egészen hihetetlen, mit emelkedik Ronaldo, aki valahol 2 méteres magasságban találja el a labdát. Nem csoda, hogy állva tapsolta meg a torinói Allianz stadion. Három hónappal később a Juventushoz igazolt.

link Forrás

A Premier League éves összeállításaiban a szezon egyik legnagyobb találata a kenyai Victor Wanyama februári bombája volt a Liverpool ellen. Nem gondolta túl, és kapushibának sem tűnik:

link Forrás

Damian Suárez, a Getafe jobbhátvédje sem filozofált sokat: 

link Forrás

Andrés Iniesta depressziója miatt is hagyta el a Barcelonát, és költözött Japánba levezetni. Viszonylag megszokta az új környezetet: 

link Forrás

Az alig 22 éves Benjamin Pavard, a Vfb Stuttgart szélhátvédje fantasztikus tornát futott, és kulcsszerepe volt a franciák argentinok elleni vb-diadalában. Ő lőtte a torna egyik legnagyobb gólját:

link Forrás

Az argentin Javier Pastore-nek fiatalon nagy karriert jósoltak, aztán 2011-ben Palermóból a PSG-hez igazolt, és megrekedt a pályafutása. Idén a Romához került, és robbantani ugyan ott sem tudott, de azért meg-megvillant. Mint a Frosinone ellen:

link Forrás

Kevesebb szó esik róla Modrics miatt, de a horvát Ivan Rakiticsnak is csodálatos szezonja volt. A Tottenham elleni BL-meccsen Suárez akrobatikus passza után levegőből lőtt őrületesen nagy gólt:  

link Forrás

Sokak szerint az év gólja. Az egészen biztos, hogy csereként ekkorát BL-döntőn ember még nem rúgott. Gareth Bale a Liverpool ellen: 

link Forrás

A vébé legszebb, és egyben legostobább akciógólját a belga válogatott vitte be a nagyot küzdő, de a végén bután elöl maradt japánoknak. Nacer Chadli büntetett: 

link Forrás

Lionel Messi idén "csak" egy spanyol bajnoki  címig jutott, a vébén ezúttal sem tudta hátán vinni az argentinokat, de így is a torna egyik legnagyobb gólját szerezte. Nincs még egy ember, aki így tud lábra venni egy labdát:   

link Forrás

Az aranylabdát nyert Luka Modrics legnagyobb gólja, a vébé csoportmeccs hajrájában az argentinok ellen:

link Forrás

Két sarkazás és egy tökéletes kombináció után a brazil Willian fejezte be a Chelsea támadását a Brighton ellen:

link Forrás

Mario Ricardo, a Club Sol dé America játékosa, klasszikus grundcsel után: 

link Forrás

Az ausztrál Riley McGree hihetetlen skorpiója. Ő se lő már nagyobb gólt ebben az életben: 

link Forrás

Eden Hazard irányváltásai olyanok, mintha csak Playstationnal irányítanák. Tökéletes ritmusérzék, csodagól, mindezt az Anfielden, a Liverpool ellen:

link Forrás

Diego Costát nehéz tiszta szívből szeretni, de ha formában játszik, kevés pusztítóbb csatár van nála a mezőnyben. A spanyol kupadöntő első percében úgy gázolt át a Real védelmén, mintha edzésen lenne:  

link Forrás

A csatár, aki nem fog bevonulni az olasz futball történelemkönyvébe, de nagyobb és csodálatosabb gólokra képes, mint bárki más. A sampdoriás Fabio Quagliarella:

link Forrás

Szalah Puskás-díjas tekerése az Everton ellen:

link Forrás

És végül, a 444 MTK-s kontingens kedvéért egy magyar csillag, Deutsch Bence, a kékek szélső hátvédje az Újpest ellen:

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.