A cselédek szabadnapján indul az igazi hajtás a Premier League-ben

futball
2018 december 26., 07:43
photo_camera Grafika: Szücsi

Nincs is annál jobb, mint karácsony másnapján egy roskadásig megpakolt süteményes tálcával leülni a tv elé, és Premier League-mérkőzéseket nézni pukkadásig. Gondolom én, ugyanis mióta az eszemet tudom, ezt a napot mindig a nagyszüleimnél töltöm, ahol nem hogy sportcsatorna nincs, de szemcsésedés nélküli tv adás se nagyon. Ha már az élő meccsekről eddig mindig lemaradtam - és őszintén szólva talán ez az egyetlen nap az évben, amikor nem is bánom - azért az ismétlésre megpróbálok mindig hazaérni, hogy legalább egy kicsi #besztlíg-érzést elkapjak ebből a felhajtásból.

Ha nekem nem is sikerül élőben nézni a mérkőzéseket, remélem nektek azért összejön. Addig is, hangolódjunk erre a napra, és nézzük meg, mégis honnan ered a Boxing Day elnevezés, hagyományosan milyen sportokat űznek ezen a napon, hogyan kapcsolódik ez az ünnep az angol labdarúgáshoz, és kik azok, akik mégsem rajonganak annyira ezért a karácsonyi fociőrületért.

A Boxing Day eredete

A Boxing Day december 26-ára, vagyis karácsony másnapjára esik. Az ünnep az Egyesült Királyságból származik, és sok olyan országban ünneplik, amely korábban a Brit Birodalom részét képezte. Számos történet kering a Boxing Day kifejezés eredetéről, most ezek közül hoztam nektek néhányat.

  • A legelterjedtebb történet szerint, a nagypolgári és arisztokrata házaknál szolgáló cselédeket és munkásokat a ház urai egy dobozzal ajándékoztak meg, melyet leggyakrabban élelemmel pakoltak meg, ritkán ruhaneműt vagy pénzt tettek bele. Az uraságok az ajándék mellett erre a napra szabadságot is adtak a náluk szolgálóknak, így akinek volt rá lehetősége, a családjához is hazatérhetett.
  • Egy másik történet arról szól, hogy karácsony napján templomokban kihelyezett dobozokba pénzt gyűjtöttek, melyet másnap nyitottak meg, és osztottak szét a szegények között.
  • A név, egy tengeri hagyományra is utalhat, mely szerint a nagy vitorlás hajókon egy pénzzel teli lezárt dobozt tartottak, mivel hittek benne, hogy ez szerencsét hoz. Amikor az út sikerrel zárult, a dobozt átadták egy papnak, aki karácsonykor a tartalmát szétosztotta a szegények között.

Sporthagyományok

A Boxing Day napjához számos sportesemény köthető, melyek hagyományai több évtizedre nyúlnak vissza. A brit társadalmi felső osztály tagjai előszeretettel vettek részt ekkor rókavadászatokon, egészen 2005-ig, akkor ugyanis betiltották, de nagyon sokáig fontos elfoglaltságnak számított a köreikben. Annak idején, a bajnoki cím sorsáról döntő boxmérkőzéseket is erre a napra szervezték.

Ha karácsony másnapja, akkor irány a stadion!
photo_camera Ha karácsony másnapja, akkor irány a stadion! Fotó: GLYN KIRK/AFP

A lóverseny a mai napig igen nagy népszerűségnek örvend a szigeten, a sportág második legrangosabb angliai versenyét is ezen a napon rendezik Surreyben. Végül, de nem utolsósorban szintén ezen a napon tartják a nem éppen veszélytelennek mondható Temze átúszását, valamint a rögbi-, krikett- és futballmérkőzéseken való részvétel is szinte kötelező.

Boxing Day az angol labdarúgásban

Az első Boxing Day napján megrendezett mérkőzésre 1860-ban került sor, melyet a Sheffield FC helyi riválisa, a Hallam FC ellen játszott. Sheffield városában, a Sandygate Roadon találkozott a két klub, melyet a hazai pályán játszó csapat 2-0-ra meg is nyert.

Érdekesség: A Sheffield FC a világ első futballklubja, melyet 1857-ben William Prest and Nathaniel Creswick alapított meg.

A legenda szerint azért várt hagyománnyá az ünnepi focimeccs, mert az első világháború idején, 1914-ben az angol és német katonák karácsonykor letették a fegyvert, kijöttek a lövészárkokból, kis apróságokkal megajándékozták egymást, és még egy barátságos focimérkőzést is játszottak egymással. A múltból maradtak fent levelek és naplóbejegyzések, melyekben leírták, hogy a fegyverszünet létrejött, de a mai napig nem találtak olyan bizonyítékot, mely szerint a focimeccsre is tényleg sor került. 2014-ben a Sainsbury’s kijött egy karácsonyi reklámmal, melyben a történet ugyan kitalált, de a száz évvel korábbi valós események ihlették.

link Forrás

A Sainsbury’s a reklám kapcsán együttműködött a Brit Királyi Légióval. Akik abban az időszakban megvásárolták a hirdetésben megjelenő csokoládét, azzal a Légiót támogatták, ugyanis a nyereséget a cég nekik juttatta.

Money, Money, Money

A nagy ünnepi futballdömping évről-évre vitát generál a Premier League-ben. Egyik oldalon ott vannak a szurkolók, a tulajdonosok, a tévétársaságok, a hirdetők, akik mind haszonélvezői ennek az őrületnek. A másik oldalon viszont ott vannak a játékosok, a szakvezetők, stábtagok, és az angol labdarúgásban dolgozó közvetlen érintettek, akik háborognak a szoros beosztásra, mondván kizsigerelik a játékosokat. Míg az európai topligák többsége az ünnepek alatt téli szünetre megy, addig a PL-ben nincs megállás.

A 2018/2019-es szezonban december 26. és január 3-a között három fordulót játszanak.

Ez tényleg daráló, nem véletlenül félnek a sérülésektől a csapatok, hiszen a mérkőzések között kevés az idő a pihenésre, regenerálódásra, így egy-egy játékos sérülés esetén, hosszabb időre is kieshet, mely komoly gondokat okozhat. Valamint, nem ritka az angol csapatok tavaszi gyenge teljesítménye, amit többek között sokan a szünet hiányára vezetnek vissza.

Az európai topbajnokságok közül jelenleg egyedül a Premier League-ben nincs téli szünet.

Idén is sok sérülés várható az extra terhelés miatt. A képen Adam Smit, a Bournemouth játékosa fekszik a gyepen a tavaly decemberi, Everton elleni meccsen.
photo_camera Idén is sok sérülés várható az extra terhelés miatt. A képen Adam Smith, a Bournemouth játékosa fekszik a gyepen a tavaly decemberi, Everton elleni meccsen. Fotó: Graham Hunt/DPPI

Az elmúlt években az angol labdarúgó-szövetség (FA) és a Premier League már többször is tárgyalt a téli szünet beiktatásáról. Nagyon sokáig süket fülekre talált a kérés, ám idén a szövetség végül bejelentette, hogy a 2019/20-as szezon kezdetétől februárban kéthetes, szezonközi szünet kerül beiktatásra. A nézők azonban nem maradnak PL-meccsek nélkül, ugyanis öt meccs lesz az egyik, öt a másik hétvégén. Továbbá az FA-kupa ötödik fordulójának mérkőzéseit hét közben rendezik majd, és ebben a szakaszban nem lesznek újrajátszások, helyettük hosszabbítással, illetve tizenegyesekkel dőlnek el a párharcok.

A karácsonyi futballdömping marad, túl nagy üzlet ez ahhoz, hogy engedjenek belőle. Az pedig, hogy ez a kis februári szünet mennyiben lesz segítség, az már a jövő zenéje. Nekünk azonban nincs más dolgunk, mint leülni a tv elé, és az ünnepek alatt is szurkolni kedvenceinknek.

A 19. forduló párosításai + tippek

  • Fulham - Wolverhampton Wanderers, szerda 13:30, Spíler1, 2-2
  • Burnley - Everton, szerda 16:00, 1-0
  • Crystal Palace - Cardiff City, szerda 16:00, 3-2
  • Leicester City - Manchester City, szerda 16:00, 1-2
  • Liverpool - Newcastle United, szerda 16:00, 3-0
  • Manchester United - Huddersfield Town, szerda 16:00, Spíler1, 1-0
  • Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth, szerda 16:00, 4-0
  • Brighton & Hove Albion - Arsenal, szerda 18:15, Spíler1, 1-2
  • Watford - Chelsea, szerda 20:30, Spíler1, 1-2
  • Southampton - West Ham United, csütörtök 20:45, Spíler1, 3-3

A szerkesztőség nevében szeretnék mindenkinek kellemes ünnepeket kívánni! Egyetek, igyatok, és nézzetek annyi meccset, amennyit csak tudtok.

photo_camera Fotó: Cold Rainy Nights in Britannia

Források: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.