Több ezer mongol tüntetett a korrupció ellen a mínusz 25 fokban

Több ezren tüntettek a korrupció ellen mínusz 25 Celsius fokos hideggel dacolva a mongol főváros, Ulánbátor utcáin csütörtökön. A szervezők szerint mintegy 25 ezer ember tiltakozott csütörtökön, a közép-ázsiai ország történetének egyik legnagyobb tüntetésén. A rendőrség ugyanakkor ötezer tüntetőről beszélt.

Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

Az utcákra vonuló emberek a korrupciós gyanúba keveredett Miegombín Enhbold  parlamenti elnök lemondását követelték, és az ellen is tiltakoztak, hogy a két legnagyobb párt, a Mongol Néppárt és a Demokrata párt felosztották egymás között az ország javait. Enhboldot azzal gyanúsítják, hogy fontos kormányzati tisztségeket kiárusított összesen több mint 21 millió euró (6,7 milliárd forint) kenőpénzért. 

Egy pártok közötti csoport, amelyik bojkottálja a parlamenti munkát, egy levélben  Enhbold leváltását követelte. A házelnök lemondását követelő képviselők bojkottja miatt csütörtökön hetedik alkalommal kellett elhalasztani a mongol parlament ülését. 

Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

Ellopták országunk gazdagságát” - hangoztatta az egyik parlamenti képviselő a tüntetésen mondott beszédében. Mint mondta, a két legnagyobb mongol párt és a Nagy Állami Hurál (a 76 tagú parlament) elnöke megosztották az országot.

Mongóliát több korrupciós botrány is megrázta az idén. Több vezető politikust is közpénzek elsikkasztásával gyanúsítanak. A Transparency International korrupciós listáján Mongólia a 180 ország közül a 103. helyen szerepel. (Magyarország a  66. helyen áll.)

Mongóliában egy-egy kormányzati állás elnyerése igazi főnyereménynek számít. Tavaly nagy botrányt okozott egy hangfelvétel, amelyen a Mongol Néppárt két képviselője éppen azt vitatja meg, hogy 25 millió dollár (7 milliárd forint) értékben árusítanának ki több kormányzati pozíciót. A korrupcióellenes hatóság vizsgálatot folytat az ügyben. (Reuters/MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.