Győzelem: olvasóink megfejtették, hol készült a tengerparti kép

rejtély
2018 december 30., 21:08
comments 562

Az ügyeletem elején kértem segítséget, hogy kiderüljön, hol készült ez a fotótapétára nyomtatott kép, amely 40 éve díszít egy budai lakást, mégsem tudja senki, mit ábrázol.

Mint kiderült, másokat is foglalkoztatott ez a kis talány, egy kommentelő azt írta például: „Ez engem is érdekelne: gyerekkoromban mindig számolgattam, hány embert tudok felfedezni ezen az óriásposzteren. 7-ig jutottam.”

Az elmúlt órákban nagyon sok ötletet, tippet kaptam. Volt, aki magabiztosan bemondta a helyet:

  • Overberg
  • Montpellier
  • Ring of Kerry 
  • Írország másik vége, Fair Head
  • San Diego-i öböl déli sarka stb.

Közben viszont voltak az előtérben látható fából kiinduló, analitikus megközelítések is, és végül ezek vezettek eredményre.

István például ezt írta:

„A facebookon picit meg lett futtatva. A fa kb felismerhető: Delonix Regia (tűzvirágfa). Ez egy trópusi fa, Madagaszkárról származik. Alátámasztja Madagaszkárt a benőtt sziklafal, ami nemigen fordul elő a Mediterránon. A tengerpart nem vulkáni, így mondjuk Hawaii és a hasonló vulkáni helyek kizárhatóak. Az hogy ezen belül pontosabban hol van, azt nem kerestem, de szerintem a Madagaszkár, mint helyszín elfogadható.”

De levélben és a rengeteg komment között is egyre többen írták, hogy ez egy másik fajta fa lesz. Egy bizonyos Leandrosz lefegyverzően alapos levelében például már nagyon messze jutott:

„Kicsit nyomoztam és az alábbi eredményre jutottam. Az előtérben látható fa a Metrosideros excelsa (pōhutukawa), ami Új-Zéland északi szigetén, a parti sávban elterjedt természetes körülmények között, de előfordulhat, hogy máshova is betelepítették, mint díszfát. Viszont a pusztuló magaspartok egyik jellemző fásszárúja, így a poszteren látható táj valószínűleg természetes közegében ábrázolja a növényt. Érdemes lenne a Google Earth-ön végigböngészni a partot, ahol ez a fafaj elterjedt, így valószínűleg meg lehetne találni a kép színhelyét. De az is igaz, hogy a gyakori, erős földrengések az eltelt 40-50 év alatt akár már át is rendezhették a képen látható tájat. Én mindenképpen az északi sziget keleti, nyílt óceán felé néző oldalán kutakodnék, és inkább észak felé, mert a poszteren nagyon dúsnak látszik a növényzet még a lepusztult magasparton is.”

Ezek után az olvasók és persze én is böngészgettem az Új-Zéland sziklás partjairól készült képeket, és végül Ferenc meg is találta azt a fotót, amelynél már tényleg letagadhatatlan az egyezés.

Az Alamy képtárában található a kép, rajta egy ugyanolyan fával és ugyanazzal a partvonallal. Sajnos 36 dolláromba kerülne, ha be akarnám ide másolni, de ezen a linken mindenki megnézheti.

A megfejtés tehát:

Te Araroa, Új-Zéland

Mindenkinek köszi a segítséget, és ezzel búcsúzom is mára.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.