Domokos László: A túlórakeret emelése a gazdaságfehérítés újabb, fontos eszköze

gazdaság
2019 január 02., 07:22
comments 245

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, egykori fideszes politikus interjút adott a fideszes médiaholding részét képező Világgazdaságnak.

Domokos a túlórakeretről ezt mondta:

„Más vélekedésekkel szemben én a túlórakeret emelésében az online pénztárgépekkel és az EKÁER-rel indult gazdaságfehérítés újabb, fontos eszközét látom. Ne legyünk álszentek: az a vállalkozó, aki jelentős megrendelést kapott, eddig is megoldotta, hogy a dolgozói elvégezzék a munkát, legfeljebb eddig csak zsebbe, feketén mentek ilyenkor a pluszmunkáért járó juttatások. Most mindenki számára tisztább helyzet keletkezik. A megoldás rugalmasabbá teheti a cégeket, és jó a munkavállalóknak is, hiszen közös megegyezésen alapuló szerződés szerint, legálisan történik a túlmunkavégzés bérének, majd a túlóráért járó juttatásoknak a kifizetése.”

Domokos szerint egyébként ez a mai munkaerőhiány idején jó megoldás, „hiszen ilyen környezetben igenis van súlya annak, hogy a dolgozó vállalja-e a pluszmunkát”, de ha pár év múlva változik a munkaerő-piaci helyzet (egyébként mitől változna?), akkor a Parlamentnek „joga, lehetősége és kötelessége is lesz, hogy rugalmasan módosítson a munkaerő-piaci szabályokon”. Ahogy Domokos fogalmazott:

„Én tényleg az aktív államban hiszek.”

Domokos László felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 2018. május 17-én.
photo_camera Domokos László felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 2018. május 17-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Domokos beszélt az állami beruházások túlárazásáról is: szerinte korábban az volt a baj, hogy „sok esetben csak a politikai döntés született meg egy-egy nagy beruházásról, a szakmai előkészületek, a gazdaságossági-megvalósíthatósági vizsgálatok a háttérben maradtak, de arra is volt szép számmal példa, hogy a tervezők nem vettek tudomást a kivitelezési lehetőségekről”. Azt mondta:

„A megvalósításoknál így megugrottak a költségek akár 60-70 százalékkal is, és emiatt a közvélekedés általában rögtön korrupciót kiáltott.”

Sőt maga az állam drágította a beruházásokat, hiszen az építőcégek az egyik beruházást hagyták ott egy másikért. Domokos szerint a megoldás: az állami beruházási ügynökség létrehozása már intézményesített formában is segítheti majd a beruházások jobb ütemezését. (VG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.