Februárig akárkit, akármikor, akármiért igazoltathatnak és átvizsgálhatnak Budapesten a rendőrök

politika
2019 január 03., 10:25
comments 395

2019. január 2-tól 2019. február 1. reggel nyolc óráig "fokozott ellenőrzést" rendelt el Budapesten a város rendőrfőkapitánya. Ez a semlegesnek hangzó terminus technicus a gyakorlatban az állampolgári jogok súlyos korlátozását jelenti, amennyibena rendőrök indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit, akit csak kedvük tart.A főkapitány a hivatalos indoklás szerint "jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése és megszakítása érdekében" döntött a fokozott ellenőrzésről.

Jogállamban még a rendőrnek sincs joga indokolatlanul igazoltatni bárkit, még a magyar jogszabályok is célhoz kötik az igazoltatást. Ez alól ad felmentést az, ha a rendőrség vezetője fokozott ellenőrzést rendel el. A fokozott ellenőrzés szabályai szerint a rendőrök ilyenkor nem csupán igazoltathatnak, hanem "épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet" is átvizsgálhatnak. Ismétlem, minden gyanúra okot adó jel hiányában is.

Amúgy nem pusztán a budapestiek alapvető jogai csorbulnak, az Országos rendőrfőkapitány 2018 októberében 2019. március 5.ig az ország nyolc megyéjében - Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - rendelt el fokozott ellenőrzést. (Via 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.