Scarlett Johansson: Az internet a sötétség hatalmas féregjárata, ami felzabálja önmagát

INTERNET
2019 január 03., 06:43
comments 186

A Washington Post a deepafake-ek felemelkedéséről írt cikket. Ezek azok a videók, amiken hírességek (vagy bárki) teljesen valósághű utánzatai – különböző algoritmusok hathatós munkájának hála – épp olyasmit csinálnak, amit amúgy sosem tettek (általában pornót).

Ezzel kapcsolatban megszólaltatták az egyik áldozatot, Scarlett Johansson amerikai színésznőt is, aki nem szarozott, rögtön a tárgyra tért:

„Semmi sem akadályozhat meg valakit abban, hogy kivágja és beillessze a képemet vagy bárki másét egy másik testre, és hátborzongatóan realisztikusnak mutassa be. Az a helyzet, hogy megpróbálni megvédeni magad az internettől és a gonoszságától alapvetően veszett ügy… Az internet a sötétség hatalmas féregjárata, ami önmagát zabálja fel.”

photo_camera Fotó: Matt Winkelmeyer/AFP

A deepfake szerinte „gyakorlatilag törvénytelen (online) mélység”. Scarlett Johansson régóta célpontja hasonló akcióknak. Egyike volt annak a több tucat hírességnek, akiknek a meztelen fotóit ellopták 2011-ben. A képeit azután a beleegyezése nélkül több helyen kiállították Los Angelesben egy művészeti projekt részeként. 2016-ban pedig egy hongkongi terméktervező Johanssonra hasonlító humanoid robotot készített, ami bizonyos parancsokra kacsintott és kuncogott. Most pedig már több milliós nézettségű deepfake-pornóvideókat gyártanak róla.

A Washington Post más áldozatokról is beszámolt, volt például egy negyvenes éveiben járó nő, aki deepfake-pornót talált magáról a neten. Kiderült, hogy a személy, aki kérte a videó elkészítését, 491 fotót szedett le az arcáról, főleg a Facebook-oldaláról. Ezután állítólag két nap alatt teljesült a kívánsága, és elkészült a videó.

Két éve Werner Herzog dokumentumfilmet forgatott az internetről, abban az egyik feltalálója is szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy jó irányba fejlődik-e a világháló. (Gizmodo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.