Tíz csodás világmegmentő találmány 2018-ból

ökológiai lábnyom
2019 január 03., 16:11

Az új év első hete az olyan gyűjtögetős-tallózós cikkek ideje a szakmédiákokban, mint például ez: lássuk a tavalyi év tíz legmenőbb öko-innovációját! (Mivel a tíz zöld találmánynak még rendes magyar neve nincs, hát adtam nekik én. Ettől egy kicsit olyan lett ez az egész, mint egy Pom-Pom-epizód.)

Üveghomokzúzó

Na jó, ez inkább vicces mint értelmes és rohadtul energiazabáló, de a sörösüveget újra tiszta homokká varázsoló masina alkotóinak célja nem is annyira a reciklálás volt, mint inkább a figyelemfelhívás a világ tengerpartjainak megóvására.

Zacccsésze

Stílusos dolog a kávézaccból formálható bioplasztikot, abból pedig kávéscsészét vagy eldobható (de biológia úton lebomló) egyszer használatos poharat préselni!

link Forrás

Algapóló

A feltalálók szerint algából a műszálas vagy akár a nem környezetbarát módon termesztett-termelt növényi vagy állati textilnél sokkal környezetkímélőbb úton állítható elő természetes és károsanyag-mentesen lebomló biotextil.

link Forrás

Evősörösdobozkapocs

Az emberiség ősi problémája végre megoldva: a sörösdobozokat összefogó gyűjtőháló végre ehető anyagból is elkészülhet, el lehet majszolni a sör mellé korcsolyának.

link Forrás

Házigázgyár

A konyhai zöldhulladék, ételmaradék, netán a komposztvécé tartalma jól összerohasztva fűtése, főzésre használható biogázt fejleszt ebben a kompakt kis egységben.

link Forrás

Maggolyó

Az erdőirtások újrazöldítését segítheti az a mesterséges mag, melyben az újabb erdők alapját képező fák magvait szerves, de az állatok által nem kívánatos burokba zárják és repülőgépről szórják ki a felégetett, növénytermesztésre használt majd kimerült egykori erdőterület hűlt helyére. A műgyümölcs a talajra kerülve és nedvességet kapva felázik, segíti a mag csírázását és tápanyaggal látja el a gyökérverés idején.

Szemétcápa

Mármint nem rosszindulatú porcoshal, hanem a vízfelszínen lebegő hulladékot begyűjtő vízidrón.

link Forrás

Farmerrádöntöde

Online megrendeléssel napokon belül, minimális szabási-vágási veszteségekkel, a felesleges szállítások, a kereskedelmi lánc kiküszöbölésével minimális ökológiai lábnyommal készítenek méretre szabott farmereket az Unspun-nál:

link Forrás

Szárazföldi korallinkubátor

A pusztuló korallzátonyok megújításában próbál segíteni a Coral Vita nevű projekt: szárazföldi laborban tenyésztik majd kitelepítik a természetbe az életképes korallpolipokat.

link Forrás

Dobozos Étikukac

Alapvetően az ételmaradékok frappáns eltüntetéséről szól tízes listánk leghülyébb ötlete, egy bedobozolt, hordozható kukacfarm. A kukackák megeszik a maradékból, ami megehető, a kukackaka mehet a kiskertbe szervestrágyaként, az igazán extrém környezetvédők pedig akár meg is ehetik a kukacokat (de tényleg, ez is a találmány része), így alakítva ki egyfajta perpetuum mobilét az anyagcseréjükben.

--------------------

Igen, tudjuk, hogy ezektől az ötletektől nem blokkol be a klímaváltozás, nem tűnnek el az óceáni szemétszigetek és nem oldódik meg az emberiség élelmiszer-túltermeléssel párosuló éhezés-problémája sem. De azért jó látni, hogy vannak, akiket egyáltalán legalább a hétköznapi kis élete szintjén foglalkoztat a fosszilis energiahordozók kiváltása, a szemétkezelés fenntartató módja az ipar öko-semlegességének kérdése, és hogy vannak, akik segítik is ezeket a startupokat, amelyek, ha másra nem is, arra biztosan jók, hogy az ökológiai lábnyom csökkentéséről, a fenntarthatóságról többet gondolkodjanak és beszéljenek az emberek két elnökválasztás vagy X-Faktor-évad között.

(Köszönet a gyűjtésért az Ecowarriorprincess-nek!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.