Fidesz-káder, tanácsadó, irredenta kiadó alapítója és Szakács Árpád harcostársa az új Magyarságkutató Intézet vezetője

POLITIKA
2019 január 04., 13:54
comments 264

A közvélemény előtt teljesen ismeretlen, ugyanakkor aktív fideszes háttérember és alternatívtörténelem-hívő aktivista az a Horváth-Lugossy Gábor jogász, akit Kásler Miklós miniszter egy friss közlemény szerint megbízott az idén január elsejével megalakult Magyarságkutató Intézet (Maki) főigazgatói tisztségével.

A Maki meghökkentően nagy létszámmal - 101 ember - és 800 milliós büdzsével vág neki annak, hogy véget vessen "a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelv-eredetvitának". Kásler miniszter ugyanis nem hisz a tudományosan rég bizonyított tényeknek és szilárdan hisz a magyarok türk eredetében. 

„Nem a legavatottabb tudóst keressük erre a feladatra, hanem egy kiváló szervezőt” - 

mondta az intézet ötletét felvető, áltudományos, amatőr magyarságkutatásban is utazó Kásler miniszter még novemberben a Pesti Srácoknak a Maki elképzelt főigazgatójáról, mintha már akkor tudta volna, kit fog javasolni a pályázatokat elbíráló bizottság.

És a jelekből úgy tűnik, hogy Horváth-Lugossy tényleg jó szervező lehet. De mindenekelőtt jó Fidesz-káder: a fideszes hatalomátvétel után ugyanis azonnal állami állást kapott: 2010. nyarától kezdve jogi referensként dolgozott a fejlesztési minisztériumban, ahol 2 évvel később szakmai főtanácsadónak nevezték ki, havi 626100 forintos bruttó illetményért.

Emellett 2014-ben a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának adott tanácsokat, ami egy józsefvárosi bizottsági ülés jegyzőkönyvéből derül ki. Az eseményen egyébként  ő képviselte a Magyar Közös Képviselők Egyesületét, aminek ő az elnöke. Egy másik publikus dokumentum alapján ekkor félmillót kapott az egy hónapon keresztül adott tanácsaiért.

Az, hogy jó szervező lehet, abból a sztoriból derül ki, amiben ő maga mesélte el az Újbuda című kerületi újságnak, hogy jogi végzettségű lakóból hogyan lett a közös képviselőség szakértője, majd egy ilyen profilú cég alapító tulajdonosa. 

Horváth-Lugossy eszerint eredetileg azért kezdett társasházkezeléssel foglalkozni, mert a saját lakóházának közös képviselője 2011-ben 10 milió forintos kárt okozva lelépett. Az ügyvéd először mint joghoz értő lakó a lakóhelye ügyeit tette rendbe, majd egyik hasonló megbízás jött a másik után, míg meg nem alapította a Magyar Társasház Kft.-t. 

Ez a lépés nemcsak azért volt fontos, mert a cége máig  jól muzsikál, hanem azért is, mert itt együtt dolgozhatott barátjával és alternatívtörténelmi harcostársával, Szakács Árpáddal, aki utána éveken át volt a házkezelő cég egyik vezetője. Arról a Szakács Árpádról van szó, aki ma a Mediaworks nevű kormánypropaganda-szerv egyik tartalmi vezetője és közben a Magyar Idők című propagandakiadvány szélsőséges hangú, a mérsékeltebb fideszeseket is Szabad Nép-es feljelentő stílusban támadó kultúrharcos publicistája.  

Horváth-Lugossy és Szakács kapcsolata egyébként bőven túlmutat a  Magyar Társasház Kft.-n.  A két férfit az irredentizmus és az alternatív történelmi elméletek iránti amatőr rajongás is összeköti.  Horváth-Lugossy alapította meg azt a Szakács szerkesztésében megjelenő Nagy Magyarország című történelmi folyóiratot, illetve az Erdélyország címűt kiadó Kárpátia Stúdió Kft.-t,  amit a jogász Csalogány utcai lakásába jegyeztek be.  (Ugyanoda egyébként, ami a MagyarKözös Képviselők Egyesületének is a székhelye.)

Horváth-Lugossy az alapítás után nem sokkal tulajdonosként kiszállt, de a kiadványokban továbbra is megjelentek cikkei. A cég ma már Szakács kezében van. A Kárpátia Stúdió komplett médiabirodalmat akart felépíteni, de ma már nem létezik sem a két folyóirat, sem pedig a tortelemportal.hu nevű weboldaluk. Vagyis utóbbi még olvasható, de közel egy éve nem frissült. 

A kormányzati káderpolitika szélsőséges irányba fordulását jól mutatja, hogy a tortelemportal és a kiadó többi kiadványa korábban kifejezetten jobbra és tarsolylemezes irányban állt a Fidesz fősodrától és alkalmanként durvábban támadta a kormányzatot, mint a balos ellenzék. 

"Épp csak a Munkásőr induló katonai zenekaros kísérete hiányzott a Honvédelmi Minisztérium delegációjának egy évvel ezelőtti felvonulásához a Fiumei úti sírkertben, amely során a karhatalmisták és a kommunista diktatúra katonai vezetői előtt tisztelegtek a szaktárca intézményének tagjai. A szokatlan akció még a pufajkás Horn Gyula miniszterelnöksége alatt is elképesztő lett volna, ám a Simicskó István honvédelmi miniszter felügyelte tárcánál több, mint különös, hogy ilyenre sor kerülhetett."

Ezt nem a Nyugati Fény nevű gyurcsányista blog, hanem a Történelemportál írta, nem is olyan régen, 2017. novemberében a Vérlázító partizán emlékezés a honvédelmi tárcánál című cikkében. Nem tudni, volt-e bármiféle összefüggés, de azóta már nem Simicskó a honvédelmi miniszter.

A Kárpátia Stúdió manapság főleg könyvkiadással foglalkozik, az ő kiadványuk például a szélsőséges rasszista publicista, Bayer Zsolt és Szakács Árpád közös kultúrharcos kötete és Raffay Ernő számos összeesküvéselméletes tanulmánya.

Horváth-Lugossy mindezek mellett  folyamatosan töltött be állami állásokat, a Makiba például a Központi Statisztikai Hivatal műszaki és üzemeltetési osztályáról került át. Szabadidejében pedig vízivárosi polgárőrvezető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.