Rendőri erősítésekkel készülnek Észak-Írországban az alku nélküli Brexitre

2019 január 4., péntek 5:11
179

Csaknem ezer angol és skót rendőrt kiképzését kezdték meg Nagy-Britanniában, hogy szükség esetén bevethessék őket Észak-Írországban. Ott azért lehet szükség ekkora rendőri erősítésre, mert Nagy-Britannia hivatalosan idén március 29-én ki fog lépni az EU-ból. Ha addig nem sikerül külön megállapodásban rendezni a kérdést, ez egyben azt is jelenti, hogy újra fel kell állítani a határt Írország és Észak-Írország között.

Ardoyne-ban, Észak-Belfaszt katolikus negyedében már az északír rendőröket se látják szívesen, hát még a Skóciából és Angliából érkező erősítést. Fotó: PAUL FAITH/AFP

A két ország között az északír polgárháborút lezáró nagypénteki egyezmény értelmében megszűnt a határ, sőt, az ír rendőrség északír területen is működhet. Amennyiben újra fel kell állítani a határt, az az egyezmény felmondását is jelentené, ez pedig könnyen a szektariánus erőszak kiújulásához vezethet.

Az erősítést a Guardian értesülései szerint az északír rendőrség (PSNI) parancsnoka kérte.

A jelek szerint amúgy egyre nagyobb az esélye egy megállapodás nélküli brit kilépésnek. Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint országa már ugyanolyan szinten készül erre, mint arra az eshetőségre, hogy a brit parlament végül mégis elfogadja a megállapodást. Mint mondta, beszélt Angela Merkel német kancellárral, aki megerősítette, hogy az EU már nem fog változtatni ajánlatán.

Az EU vezetői ugyanezt közölték a brit kormánnyal is.

Ez pedig rossz hír, mert Theresa May kormányfőnek két napig tartó tárgyalásokon se sikerült meggyőznie a kisebbségi kormányát kívülről támogató északír unionista párt, a DUP képviselőit arról, hogy támogassák a Brexitről kialkudott megállapodást, így egyre halványabb az esélye annak, hogy azt a brit parlament elfogadja.

Kérdés, hogy egy megállapodás nélküli kilépés utáni eleve felfokozott helyzetben mennyire jelent megoldást az, ha angol és skót rendőröket vezényelnek Észak-Írországba, ahol a republikánusok (ír katolikusok) megszállóként tekintenek a protestáns britekre. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt