Washington Post: Orbán évekkel a brexit és Trump előtt szorgosan dolgozott az egypártrendszer kiépítésén

politika
2019 január 04., 11:39

A Washington Post lehozta James Kirchick író, publicista, az Európa vége: diktátorok, demagógiák és a sötét kor eljövetele című könyv szerzője „Lator állam lesz Magyarország Európa közepén?” címmel írt Magyarországról, ezt szemlézte a HVG.

Az Amerikában elterjedt kifejezést (rogue state) olyan országokra használják, amiket Amerika felvett a terrorizmust támogató országok listájára. Magyarország nem ilyen, Kirchick csak hasonlatként élt a kifejezéssel. Kirchick azt írta, az elmúlt majdnem 9 évben a Magyarországot kritizáló cikkek főleg a jogállamisággal, a demokrácia és a sajtó állapotával foglalkoztak, de ő a lator állam szempontot elemzi. Szerinte Magyarország Amerika megbízható szövetségese, a demokratikus nyugati világrend tagja, viszont „egyre inkább úgy viselkedik, mint egy vadállam”. Az elmúlt hetekből említett példái: a magyar kormány vétóval akadályozta meg a december elejei NATO–Ukrajna-csúcsot, nem Amerikának adtunk ki két orosz fegyvercsempészt, és amúgy is Orbán folyamatosan dörgölőzik Moszkvához.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Kirchick azt írja, Orbán a XXI. század egyik legfontosabb alakja a kis európai ország élén, hiszen már évekkel a brexit és Trump előtt dolgozott azon, hogy Magyarország egypártrendszerré váljon, miközben egyre távolodik nyugati szövetségeseitől. Szerinte ha az USA szövetségese szeretne lenni, nem Oroszországé, akkor demokratikus fordulatra lenne szükség. Kirchick szerint ma Európában geopolitikailag nem a kapitalizmus és a kommunizmus, hanem a demokrácia és az autoriter hatalomgyakorlás áll szemben egymással, és nehéz megmondani, Orbán hol áll. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.