Washington Post: Orbán évekkel a brexit és Trump előtt szorgosan dolgozott az egypártrendszer kiépítésén

2019 január 4., péntek 11:39
281

A Washington Post lehozta James Kirchick író, publicista, az Európa vége: diktátorok, demagógiák és a sötét kor eljövetele című könyv szerzője „Lator állam lesz Magyarország Európa közepén?” címmel írt Magyarországról, ezt szemlézte a HVG.

Az Amerikában elterjedt kifejezést (rogue state) olyan országokra használják, amiket Amerika felvett a terrorizmust támogató országok listájára. Magyarország nem ilyen, Kirchick csak hasonlatként élt a kifejezéssel. Kirchick azt írta, az elmúlt majdnem 9 évben a Magyarországot kritizáló cikkek főleg a jogállamisággal, a demokrácia és a sajtó állapotával foglalkoztak, de ő a lator állam szempontot elemzi. Szerinte Magyarország Amerika megbízható szövetségese, a demokratikus nyugati világrend tagja, viszont „egyre inkább úgy viselkedik, mint egy vadállam”. Az elmúlt hetekből említett példái: a magyar kormány vétóval akadályozta meg a december elejei NATO–Ukrajna-csúcsot, nem Amerikának adtunk ki két orosz fegyvercsempészt, és amúgy is Orbán folyamatosan dörgölőzik Moszkvához.

Fotó: botost/444.hu

Kirchick azt írja, Orbán a XXI. század egyik legfontosabb alakja a kis európai ország élén, hiszen már évekkel a brexit és Trump előtt dolgozott azon, hogy Magyarország egypártrendszerré váljon, miközben egyre távolodik nyugati szövetségeseitől. Szerinte ha az USA szövetségese szeretne lenni, nem Oroszországé, akkor demokratikus fordulatra lenne szükség. Kirchick szerint ma Európában geopolitikailag nem a kapitalizmus és a kommunizmus, hanem a demokrácia és az autoriter hatalomgyakorlás áll szemben egymással, és nehéz megmondani, Orbán hol áll. (HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt