Kiköthetnek a Máltánál 49 migránssal a fedélzetükön veszteglő mentőhajók

migráció
2019 január 09., 13:11
comments 87

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán – közölte a máltai miniszterelnök.

Alkalmi megállapodás született az ügyben – mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat, aki szerint a Máltán lévő 249 migráns és a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más EU-tagállamok (Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország) vesznek át vagy hazatérnek.

Joseph Muscat szerint a Sea Watch és a Sea Eye német civil szervezet hajóinak a partraszállás után azonnal távozniuk kell a máltai vizekről.

A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegelnek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük a kikötőjét. A Sea Watch 32 embert vett fel a fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én.

Tucatnyi európai ország ajánlotta fel, hogy befogadja a mentőhajókon lévő migránsokat, de Málta kikötötte, hogy csak akkor engedi partra szállni őket a területén, ha egy átfogó megállapodással az elmúlt hetekben a szigetországban partot ért menedékkérők sorsát is rendezik.

„Azt akarjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, amiket nem mi találtunk ki. Erőteljes politikai üzenetet akarunk közvetíteni, hogy mindenki megértse: meg kell osztanunk a terheket, mert európai problémáról van szó. Nem a civil szervezetekkel van bajunk, csak azt akarjuk, hogy mindenki betartsa a szabályokat”

– mondta Muscat.

A Sea Watch köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet. „Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni” – írták.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs biztosa üdvözölte a megállapodást, és megköszönte Máltának, illetve a segítséget nyújtó EU-s tagállamoknak hozzájárulásukat a helyzet megoldásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.