Kiköthetnek a Máltánál 49 migránssal a fedélzetükön veszteglő mentőhajók

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán – közölte a máltai miniszterelnök.

Alkalmi megállapodás született az ügyben – mondta egy sajtótájékoztatón Joseph Muscat, aki szerint a Máltán lévő 249 migráns és a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más EU-tagállamok (Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország) vesznek át vagy hazatérnek.

Joseph Muscat szerint a Sea Watch és a Sea Eye német civil szervezet hajóinak a partraszállás után azonnal távozniuk kell a máltai vizekről.

A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegelnek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük a kikötőjét. A Sea Watch 32 embert vett fel a fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én.

Tucatnyi európai ország ajánlotta fel, hogy befogadja a mentőhajókon lévő migránsokat, de Málta kikötötte, hogy csak akkor engedi partra szállni őket a területén, ha egy átfogó megállapodással az elmúlt hetekben a szigetországban partot ért menedékkérők sorsát is rendezik.

„Azt akarjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, amiket nem mi találtunk ki. Erőteljes politikai üzenetet akarunk közvetíteni, hogy mindenki megértse: meg kell osztanunk a terheket, mert európai problémáról van szó. Nem a civil szervezetekkel van bajunk, csak azt akarjuk, hogy mindenki betartsa a szabályokat”

– mondta Muscat.

A Sea Watch köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet. „Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni” – írták.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs biztosa üdvözölte a megállapodást, és megköszönte Máltának, illetve a segítséget nyújtó EU-s tagállamoknak hozzájárulásukat a helyzet megoldásához. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.