Menstruációs kunyhóba űzött nő és két gyereke halt meg Nepálban

2019 január 10., csütörtök 12:36
190

Tüzet rakott a kalyibában, hogy ne fagyjanak halálra a gyerekei a kemény téli hidegben, mindhárman meghaltak vélhetően füstmérgezés következtében - írja a BBC

Bár be van tiltva, sok helyütt napjainkban is tartják a szokást Nepálban, mely szerint a menstruáció idején egy kunyhóba száműzik a nőt a háztól. A mostani nem az első eset, hogy tragédia lett a vége a chhaupadinak nevezett gyakorlatnak, melyet csak 2017-ben tiltottak be. Számos esetben az áldozatok megfulladtak, egy tinédzser pedig kígyómarásba halt bele. A hinduizmushoz kapcsolódó szokás szerint a menstruáló nőkön kívül azokat is kizárják a házból, akik épp gyereket szültek. 

EGy nepáli tinédzser egy menstruációs kunyhóban kuporog 2011 novemberében Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A tradíció szerint ezek a nők ilyenkor tisztátalanok, nem érhetnek hozzá se a férfiakhoz, se a szarvasmarhákhoz, bizonyos ételeket nem ehetnek, és nem használhatják a vécét és a mosdót sem. A téli hónapokban különösen nagy veszélyt jelent a hideg, és nők a havi száműzetés napjaiban könnyen bűncselekmény áldozataivá válhatnak. A mostani esetet még vizsgálják, a hatóságok részben megégett takarókat, az anya lábán pedig égési sérüléseket találtak, de haláluk pontos okát még nem tudják. A gyerekek 9 és 12 évesek voltak.

A hatályos nepáli törvények értelmében aki egy nőt száműz a chhaupadi szokás szerint, 3 hónap börtönre és 27 dolláros, tehát úgy 7500 forintos bírságra számíthat. Aktivisták a törvény szigorítását követelik. Legutóbb Indiában, Keralában okozott botrányt két „menstruáló korú” nő, akik annak ellenére, hogy számukra ez tilos, beléptek egy templomba. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt