Menstruációs kunyhóba űzött nő és két gyereke halt meg Nepálban

külföld
2019 január 10., 12:36
comments 188

Tüzet rakott a kalyibában, hogy ne fagyjanak halálra a gyerekei a kemény téli hidegben, mindhárman meghaltak vélhetően füstmérgezés következtében - írja a BBC

Bár be van tiltva, sok helyütt napjainkban is tartják a szokást Nepálban, mely szerint a menstruáció idején egy kunyhóba száműzik a nőt a háztól. A mostani nem az első eset, hogy tragédia lett a vége a chhaupadinak nevezett gyakorlatnak, melyet csak 2017-ben tiltottak be. Számos esetben az áldozatok megfulladtak, egy tinédzser pedig kígyómarásba halt bele. A hinduizmushoz kapcsolódó szokás szerint a menstruáló nőkön kívül azokat is kizárják a házból, akik épp gyereket szültek. 

EGy nepáli tinédzser egy menstruációs kunyhóban kuporog 2011 novemberében
photo_camera EGy nepáli tinédzser egy menstruációs kunyhóban kuporog 2011 novemberében Fotó: PRAKASH MATHEMA/AFP

A tradíció szerint ezek a nők ilyenkor tisztátalanok, nem érhetnek hozzá se a férfiakhoz, se a szarvasmarhákhoz, bizonyos ételeket nem ehetnek, és nem használhatják a vécét és a mosdót sem. A téli hónapokban különösen nagy veszélyt jelent a hideg, és nők a havi száműzetés napjaiban könnyen bűncselekmény áldozataivá válhatnak. A mostani esetet még vizsgálják, a hatóságok részben megégett takarókat, az anya lábán pedig égési sérüléseket találtak, de haláluk pontos okát még nem tudják. A gyerekek 9 és 12 évesek voltak.

A hatályos nepáli törvények értelmében aki egy nőt száműz a chhaupadi szokás szerint, 3 hónap börtönre és 27 dolláros, tehát úgy 7500 forintos bírságra számíthat. Aktivisták a törvény szigorítását követelik. Legutóbb Indiában, Keralában okozott botrányt két „menstruáló korú” nő, akik annak ellenére, hogy számukra ez tilos, beléptek egy templomba. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.