Leállt a kormányzat Keralában, miután két nő lépett be egy hindu templomba

külföld
2019 január 03., 08:37

Összeomlott az indiai Kerala állam kormányzata attól, hogy szerdán két nőnek csak sikerült bejutnia a Sabarimala templomba, egy hindu szent helyre, ahova korábban egyáltalán nem engedtek be "menstruáló korú", vagyis 10-50 év közötti nőket.

Szerdán a 40 éves Bindu Ammininek és a 39 éves Kanaka Durgának sikerült végül bejutnia a templomba, ahova az indiai legfelsőbb bíróság tavaly őszi ítélete alapján joguk is van belépni. Hogy ezt megtehessék, ahhoz példátlan összefogásra volt szükség, indiai nők több száz kilométeres élőlánccal védték a két zarándokot.

A hírre, hogy nők vannak a templomban, szerdán súlyos zavargások robbantak ki szerte Keralában. Az összecsapásokban legalább egy ember életét vesztette, a hatóságoknak könnygázt is be kellett vetniük. A zavargások miatt bezártak az iskolák és szünetel a tömegközlekedés is, az indiai légitársaság Keralába tartó járatain pedig figyelmeztető üzenetek hangzanak el.

A hindu hagyományok szerint a menstruáló nők tisztátlanok. A hindu szent helyek többségére ezért menstruáló nők nem léphetnek be, a Sabarimala szentélyben viszont ennél általánosabb volt a tilalom, szimplán a koruk alapján tiltották meg nőknek a belépést. Ezt a gyakorlatot támadták meg a legfelsőbb bíróságon a nemek közti egyenlőségre hivatkozva indiai nők, és a bírák igazat adtak nekik.

A hindu nacionalista kormánypárt, a BJP a hindu értékek elleni támadásként értékelte a történteket. Ez annyiban nem meglepő, hogy idén április-májusban általános választásokat tartanak Indiában, a BJP pedig konzervatív hindu bázisa feltüzelésétől várja a győzelmet. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.