Leállt a kormányzat Keralában, miután két nő lépett be egy hindu templomba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Összeomlott az indiai Kerala állam kormányzata attól, hogy szerdán két nőnek csak sikerült bejutnia a Sabarimala templomba, egy hindu szent helyre, ahova korábban egyáltalán nem engedtek be "menstruáló korú", vagyis 10-50 év közötti nőket.

Szerdán a 40 éves Bindu Ammininek és a 39 éves Kanaka Durgának sikerült végül bejutnia a templomba, ahova az indiai legfelsőbb bíróság tavaly őszi ítélete alapján joguk is van belépni. Hogy ezt megtehessék, ahhoz példátlan összefogásra volt szükség, indiai nők több száz kilométeres élőlánccal védték a két zarándokot.

A hírre, hogy nők vannak a templomban, szerdán súlyos zavargások robbantak ki szerte Keralában. Az összecsapásokban legalább egy ember életét vesztette, a hatóságoknak könnygázt is be kellett vetniük. A zavargások miatt bezártak az iskolák és szünetel a tömegközlekedés is, az indiai légitársaság Keralába tartó járatain pedig figyelmeztető üzenetek hangzanak el.

A hindu hagyományok szerint a menstruáló nők tisztátlanok. A hindu szent helyek többségére ezért menstruáló nők nem léphetnek be, a Sabarimala szentélyben viszont ennél általánosabb volt a tilalom, szimplán a koruk alapján tiltották meg nőknek a belépést. Ezt a gyakorlatot támadták meg a legfelsőbb bíróságon a nemek közti egyenlőségre hivatkozva indiai nők, és a bírák igazat adtak nekik.

A hindu nacionalista kormánypárt, a BJP a hindu értékek elleni támadásként értékelte a történteket. Ez annyiban nem meglepő, hogy idén április-májusban általános választásokat tartanak Indiában, a BJP pedig konzervatív hindu bázisa feltüzelésétől várja a győzelmet. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.