Kokainbotrány rázta meg a petanque világát

sport
2019 január 15., 13:12
comments 88

A petanque-ot nem szokás a doppingveszélyeztetett sportok közé sorolni - illetve sokan a sportok közé sem szokták sorolni - de most páratlan botrány rázta meg a dél-francia nyugdíjasok kedvenc időtöltésének világát. A hollandok azzal vádolják a belgákat, hogy kokainnal fokozzák a teljesítményüket.

photo_camera Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance/AFP

„Sok belga játékost ismerek, aki kokaint használ. Eltűnnek a mosdóban, aztán egy rossz golyódobásuk nincs. Egyszerűen királyoknak érzik magukat” - mondta Edward Vinke, az egyik legjobb holland petanque-játékos. Egy társa pedig hozzátette, hogy

„én is tapasztaltam ezt egyszer. Hiba nélkül játszottunk és nagyon vezettünk. Erre elmentek tíz percre a mosdóba, és amikor kijöttek hatalmas szemekkel, már tökéletesen játszottak. Fűszagot is rendszeresen szoktam érezni, amikor Belgiumban játszunk.”

A vádakra reagálva volt olyan belga játékos, aki maga is elismerte, hogy előfordul a sportban kokainhasználat, egy másik viszont határozottan tagadta.

„Igen, van, aki megiszik egy jó sört játék közbe, és néha tényleg lehet fűszagot érezni, de ezek a hollandok most úgy tesznek, mintha minden belga petanque-os kokaint szippantgatna, és ez nem igaz” - mondta Stefaan Kausse, az egyik legjobb belga játékos.

Azt azonban Kausse is elismerte, hogy a dopping egyre nagyobb probléma a sportágban, csak sajnos az illetékesek semmit nem tesznek ez ellen. A belga petanque-szövetség elnöke erre csak annyit mondott, hogy reméli a petanque hamarosan olimpiai sport lesz, és az így ráirányuló figyelem a sportág megtisztulását hozhatja. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.