Kokainbotrány rázta meg a petanque világát

A petanque-ot nem szokás a doppingveszélyeztetett sportok közé sorolni - illetve sokan a sportok közé sem szokták sorolni - de most páratlan botrány rázta meg a dél-francia nyugdíjasok kedvenc időtöltésének világát. A hollandok azzal vádolják a belgákat, hogy kokainnal fokozzák a teljesítményüket.

Fotó: PETER KNEFFEL/dpa Picture-Alliance/AFP

„Sok belga játékost ismerek, aki kokaint használ. Eltűnnek a mosdóban, aztán egy rossz golyódobásuk nincs. Egyszerűen királyoknak érzik magukat” - mondta Edward Vinke, az egyik legjobb holland petanque-játékos. Egy társa pedig hozzátette, hogy

„én is tapasztaltam ezt egyszer. Hiba nélkül játszottunk és nagyon vezettünk. Erre elmentek tíz percre a mosdóba, és amikor kijöttek hatalmas szemekkel, már tökéletesen játszottak. Fűszagot is rendszeresen szoktam érezni, amikor Belgiumban játszunk.”

A vádakra reagálva volt olyan belga játékos, aki maga is elismerte, hogy előfordul a sportban kokainhasználat, egy másik viszont határozottan tagadta.

„Igen, van, aki megiszik egy jó sört játék közbe, és néha tényleg lehet fűszagot érezni, de ezek a hollandok most úgy tesznek, mintha minden belga petanque-os kokaint szippantgatna, és ez nem igaz” - mondta Stefaan Kausse, az egyik legjobb belga játékos.

Azt azonban Kausse is elismerte, hogy a dopping egyre nagyobb probléma a sportágban, csak sajnos az illetékesek semmit nem tesznek ez ellen. A belga petanque-szövetség elnöke erre csak annyit mondott, hogy reméli a petanque hamarosan olimpiai sport lesz, és az így ráirányuló figyelem a sportág megtisztulását hozhatja. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.