A levegőből nyeri az áramot egy újfajta bluetooth-csip

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Forrás: Youtube

A Williot – amit az Amazon és a Samsung pénzel – feltalált egy papírvékony bluetooth-csipet, ami akkumulátor nélkül működik: az energiát, ami a szenzoroknak és az adatkommunikációnak kell, a levegőből, vagyis a levegőben terjedő rádiófrekvenciás háttérzajból nyeri ki.

A Verge azt írja, a fejlesztéssel a termékek dobozába ültetett csipből könnyen, net nélkül is kiolvashatjuk a használati utasítást, vagy mondjuk egy ruha címkéje digitálisan is közölni tudja, hogy milyen beállításokkal tegyük be a mosógépbe.

De alkalmas lehet a folyamatos, titkos megfigyelésre is: így már nem csak az online életünkről, hanem minden másról tevékenységről is nyerhetnek információt rólunk: ha a termék dobozába tett csip nemcsak a leírást tartalmazza, hanem más, állandó megfigyelést végző, titkos szenzorok is vannak rajta, a gyártó (vagy egy független kiberbűnöző) appja időnként lekérdezheti az intim adatainkat – írja az Index.

A terméket jövőre akarják piacra dobni. (Verge, Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.