A levegőből nyeri az áramot egy újfajta bluetooth-csip

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Forrás: Youtube

A Williot – amit az Amazon és a Samsung pénzel – feltalált egy papírvékony bluetooth-csipet, ami akkumulátor nélkül működik: az energiát, ami a szenzoroknak és az adatkommunikációnak kell, a levegőből, vagyis a levegőben terjedő rádiófrekvenciás háttérzajból nyeri ki.

A Verge azt írja, a fejlesztéssel a termékek dobozába ültetett csipből könnyen, net nélkül is kiolvashatjuk a használati utasítást, vagy mondjuk egy ruha címkéje digitálisan is közölni tudja, hogy milyen beállításokkal tegyük be a mosógépbe.

De alkalmas lehet a folyamatos, titkos megfigyelésre is: így már nem csak az online életünkről, hanem minden másról tevékenységről is nyerhetnek információt rólunk: ha a termék dobozába tett csip nemcsak a leírást tartalmazza, hanem más, állandó megfigyelést végző, titkos szenzorok is vannak rajta, a gyártó (vagy egy független kiberbűnöző) appja időnként lekérdezheti az intim adatainkat – írja az Index.

A terméket jövőre akarják piacra dobni. (Verge, Index)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.