Etiópia közel 1 millió menekültnek engedte meg, hogy munkát vállaljon

külföld
2019 január 18., 07:18
comments 27

Etiópia egy csütörtökön elfogadott törvényben a területén élő majdnem 1 millió menekültnek engedélyezte a menekülttáborok elhagyását és a munkavállalást.

Az esetenként évtizedek óta Etiópiában élő menekültek eddig nagyrészt a közel 20 menekülttábor valamelyikében éltek, a többségük munkát sem vállalhatott.

Uganda után Etiópia fogadta be a legtöbb menekültet Afrikában. A kelet-afrikai országban több mint 900 ezer olyan ember él, aki a szomszédos Szudánból, Dél-Szudánból, Eritreából vagy Szomáliából kényszerült elmenekülni a fegyveres konfliktusok, a szárazság vagy üldöztetés miatt.

Dél-szudáni menekültek egy etiópiai menekülttáborban 2014. április 1-én.
photo_camera Dél-szudáni menekültek egy etiópiai menekülttáborban 2014. április 1-én. Fotó: Minasse Wondimu/Anadolu Agency

Az új jogszabály összhangban áll az ENSZ decemberben elfogadott menekültügyi csomagjával, ami támogatja, hogy a menekültek önmagukra támaszkodva tehermentesítsék a fogadó államokat. A megállapodás elősegíti azt is, hogy a menedékkérők minél nagyobb számban dolgozzanak a befogadó országokban, illetve hozzáférhessenek az oktatási és egészségügyi rendszerhez.

Az etiópiai törvény értelmében a menekültek elhagyhatják a táborokat, részt vehetnek az iskolai oktatásban, szabadon utazhatnak, munkát vállalhatnak az országban, aminek a pénzügyi rendszeréhez is hozzáférhetnek, így bankszámlát is nyithatnak.

Fitszum Arega, az Etiópiai Befektetési Bizottság vezetője szerint az új szabályozás egy félmilliárd dolláros munkahely-teremtési programhoz illeszkedik, aminek a célja 100 ezer új munkahely teremtése. Ennek a harmadát menekültekkel töltenék fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.