Felesége után az őt védő ügyvédnőt is meggyilkolta egy spanyol férfi

A gyanú szerint egy felesége meggyilkolása miatt elítélt férfi előbb meggyilkolta a védőügyvédjét, akivel korábban viszonyt folytatott, majd öngyilkosságot követett el. 

Az ötvenéves Jose Javier Salvador Calvo azután vetette le magáról Teruel város egyik hídjáról, miután a rendőrség megpróbálta őrizetbe venni. 

Az eset megrázta Spanyolországot, ahol újraéledt a vita a családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvényekről is. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy még határozottabban fognak fellépni a nők elleni erőszak ellen. 

Elemzők szerint a miniszterelnök szavai egyben választ is jelentettek az andalúziai régióban egyre népszerűbb szélsőjobboldali párt, a Vox javaslatára, amely szeretné mérsékelni a férfiak által bántalmazott nőknek járó jogi segítség mértékét, mivel szerintük ez igazságtalanul kedvez a nőknek. 

Jose Javier Salvador Calvo 2003-ban lőtte le 29 éves feleségét, Patricia Maurel Conét Aragónia tartományában. 2017-ben szabadult, ekkor kezdett viszonyt azzal az ügyvédnővel,  Rebeca Santamalia Cáncerrel, aki a tárgyalása idején védte. 

Az ügyvédnő összeszúrt holttestét péntek hajnalban találták meg a rendőrök Calvo otthonában. A rendőrség azután indított nyomozást a nő holléte után, hogy férje jelentette az eltűnését. Kevéssel a holttest megtalálása előtt, éjféltájban vetette le magát egy hídról Calvo, miután meg akarta állítani egy járőröző rendőr. 

A miniszterelnök bejegyzése szerint csak az elmúlt napokban négy nőt gyilkoltak meg az országban, és szerinte muszáj kezdeni valamit ezzel a horrorral. Tavaly 47 nőt gyilkoltak meg az országban nők elleni erőszakkal összefüggő bűncselekményben. 

Nők elleni erőszak miatt szervezett tüntetés 2019 januárjábanFotó: ANDER GILLENEA/AFP

A közelmúltban egy másik eset is megrázta a spanyol közvéleményt: a 26 éves tanár, Laura Luelmo félmeztelen holttestét öt napnyi keresés után találták meg Andalúziában. Egy közelben lakó férfi, az 50 éves Bernardo Montoya azóta bevallotta, hogy ő gyilkolta meg a nőt, miközben megpróbálta megerőszakolni. Montoya korábban már ült börtönben, mert 1995-ben megölt egy nőt. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.