Éhbérért dolgoztatott bangladesi asszonyok gyártották a Spice Girls jótékonysági pólóit a női egyenjogúsági kampányhoz

Kijózanító leleplezés rázta meg a brit popzenészek és médiafugurák egyik kedvenc jótékonysági szervezetét, a Comic Relief-et: a Guardian tényfeltáró újságírói ugyanis kiderítették, hogy milyen elképesztő körülmények között dolgoztatják azokat a bangladesi nőket, akik a szervezet “gender justice” nevű kampányához készítik a “girl power” jelszavával híressé vált Spice Girl együttes tagjai által tervezett pólókat.

A régi felállás mínusz Victoria "Posh Spice" Beckham

A döntően női munkások 35 pennys, vagyis kábé 126 forintos órabérért, akár napi 16 órás műszakokban, a férfi munkavezetők verbális gyalázkodásait elviselve gyártják a pólókat, amik elején az #iwannabeaspicegirl, vagyis #spicegirlakaroklenni, míg a hátoldalukon a “gender justice” kábé “nemi igazságosság” felirat olvasható.

A Guardian újságírójának egy munkás a helyszínen arról panaszkodott, hogy nem fizetnek nekik eleget és embertelen körülmények között kell dolgozniuk. A gyár a Bangladest uraló diktatórikus kormánykoalíció külügyminiszterének, Shahriar Alamnak a résztulajdonában van. Az önkényuralmi eszközökkel kormányzó koalíció a múlt hónapban 96 százalékos eredménnyel nyerte meg a választásokat.

A pólókat a Spice Girls tagjain kívül több híresség, zenész és olimipiai bajnok is viselte, de a Guardian szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy bármelyikük is sejtette volna, azok milyen körülmények között készültek.

A Spice Girls szóvivője szerint az együttes tagjait “mélyen megrázta és megdöbbentette” a hír és saját pénzükből fognak finanszírozni egy tényfeltáró vizsgálatot az üzem munkakörülményeiről. A Comic Relief szintén a megdöbbenését hangoztatta. 

A jótékonysági szervezet és az együttes egyaránt azt nyilatkozta, hogy az akció előtt etikai szempontból is gondosan ellenőrizték a Spice Girls által a pólók legyártatásával megbízott brit online ruhakereskedő Representet, de azok később alvállalkozót cseréltek. A Represent “vállalja a felelősséget” és visszatéríti a pólók árát annak, aki ezt kéri. Az együttes szerint a cégnek az ebből keletkezett profitot az ilyen visszaélések elleni kampányra kellene adományoznia. (A pólók 19,40 fontos árából 11,6-ot kapott a Comic Relief.)

Az érintett  bangladeshi textilüzem, az Interstoff Apparels azt mondta, hogy kivizsgálja ugyan az ügyet, de a vádak egyszerűen nem igazak. A Guardian azonban állítja, bizonyítékuk van az állításaikra, többek között olyan friss fizetési bizonylat, ami szerint van olyan munkás, aki havi 82 fontnak megfelelő 8800 bangladesi takát keres havonta, heti 54 órás munkaterhelés mellett, ami órabérben 126 forintnak felel meg. A helyi szakszervezetek ezért a munkáért 16000 takát követeltek, hiába. A létminimumot különböző mérések 37 ezer és 13600 taka közé teszik.

A Guardian bemutatta a pólók útját is:

  • A bangladesi Gazipurban, az Interstoff gyárában a munkások óránként 126 forintért elkészítik a pólókat. 
  • Azokat Csehországba szállítják, ahol egy helyi cég meg nem határozott összegért rájuk nyomtatja a két feliratot.
  • A gyártási folyamatot felügyelő - és a résztvevő gyárakat elvileg szigorúan ellenőrző - belga Stanley/Stella darabonként 5 fontot kap az eddigiekért a Representtől.
  • A Nagy-Britanniába megérkező ruhadarabokat a Spice Girls által megbízott Represent 19,4 fontért plusz postaköltségért kínálja az online áruházában. 
  • A befolyó összegből a Represent darabonként 11,6 fontot ad át a Comic Reliefnek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.