Még hat év börtönt kapott egy 75 éves török újságírónő, aki így is az életfogytiglanját tölti

külföld
2019 január 22., 20:05

További csaknem hat év börtönbüntetésre ítélték kedden Törökországban a már életfogytiglani börtönbüntetését töltő Nazli Ilicak újságírónőt a „nemzetbiztonságot érintő titkosított információk” közzététele miatt.

Az ítéletet kiszabó isztambuli bíróság szerint Ilicak a török vezérkartól származó titkosított dokumentumból idézett egy korábbi cikkében. A törvényszék ezért 5 év és 10 hónap szabadságvesztésre ítélte a 75 éves újságírónőt.

A Hürriyet török napilap jelentése szerint Ilicak egy 2015-ös, a vezérkarról szóló írásáról van szó, amelyet a 2016-os törökországi puccskísérletért felelőssé tett úgynevezett gülenista mozgalomhoz köthető újságban jelent meg.

Az újságíró ügyvédje szerint a szóban forgó írásban megjelent információk azonban akkor már ismertek voltak.

Nazli Ilicak egyike annak a több mint száz újságírónak, akit a puccskísérlet után tartóztattak le. Tavaly februárban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésére két másik közismert újságíróval, Mehmet és Ahmet Altannal. 

Mindegyiküket az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek. Az Altan testvérek és Ilicak a július 15-ei puccskísérlet előtti napon egy közös televíziós műsorban állítólag „tudatalatti” üzeneteket küldtek a nézőknek, utalásokat tettek a küszöbönálló puccskísérletre.

Ilicak a Can Erzincan TV adásában akkor úgy fogalmazott: „kivezetjük Törökországot ebből a sötétségből... Ha mindannyian csendben ülünk és tehetetlennek érezzük magunkat, akkor nem érhetjük el a célt.” Mehmet Altant tavaly nyáron szabadlábra helyezték az alkotmánybíróság egy döntése alapján.

Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé a puccskísérletért, és terrorszervezetnek nyilvánította a mozgalmat. Recep Tayyip Erdogan török államfő korábban úgy fogalmazott, hogy „a terrorizmus nem magától terem, kertészei a vezércikkírók, véleményvezérek”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.