A demokráciát a magyar parlamentből fenyegető ügynököket lepleznek le a játékosok egy Budapesten forgatott, most futó norvég reality-vetélkedőben

media
2019 január 24., 10:36
comments 189


  • A Szuperügynökből eddig két rész ment le a norvég köztévében.
  • A játékos reality-vetélkedőben két csapat küzd meg egymással, a résztvevők botcsinálta titkosügynökökként versenyeznek egymással.
  • Budapest szép, kellemes, de kissé félelmetes helyként jelenik meg, ahol bármi elképzelhető, még az is, hogy sötét erők jussanak be a parlamentbe.

Nincs az a busásan finanszírozott országimázskampány, ami akkora figyelmet irányíthatna Magyarországra és Budapestre, mint az a „Den ultimate agent” című, hét darab 75 perces epizódból álló vetélkedősorozat, amiből eddig két részt vetítettek le az NRK-n, vagyis a norvég köztévében.

A széria ugyanis Budapesten játszódik, ahol két csapat, a Team Pest és a Team Buda csap össze egymással.

Már a nyitóképek jól érzékeltetik a hangulatot, ami alapvetően persze könnyed és játékos, de már csak a kémvonal kedvéért is, van benne valami borzongató: 

A műsorvezetővel először egy klasszikus budapesti filmforgatási helyszínen, az Astoria szállóval szemben, a  Károly körút 1. szám alatt található ház kerek tetőteraszán találkozunk:

A két csapat összeállításánál látható figyeltek arra, hogy a norvég társadalom sokféle rétegéből érkezzenek a versenyzők: van köztük mesekönyvből kilépő nagymama, toroktetkós fiatalember, színes hajú csaj, nyugdíjas főorvos típusú elegáns idős úr és több, feltehetően vagy biztosan menekültként az országba érkezett játékos. Asif, aki itt egy remekül sikerült álcaparókában látható például rögtön csapatfőnökként mutatkozott be:

A pesti csapat főhadiszállása egy belvárosi, az Erzsébet híd közelében álló, Dunára néző, teraszos luxuslakásban van:

A budaié pedig egy rózsadombi suttyóbarokk stílusú villában:

A ráhangoló szakaszban megtudjuk, hogy valami nagyon sötét ármánykodás zajlik Budapesten:

Méghozzá olyan ármánykodás, ami veszélybe sodorhatja a nyugati értelemben vett demokráciát és akár gazdasági káoszt is okozhat:

Az alapfeladat világos: a játékosoknak meg kell védeniük a demokráciát a Nemtudjukkikkel szemben:

A bemelegítő feladat rögtön belecsap a liberális demokrata lecsóba. Kiderül, hogy vakond van a Parlamentben:

Akinek meg kell szerezni az ujjlenyomatát és DNS-mintáját. A rendező hála istennek nem vitte túlzásba a kikacsintgatást - amit a norvég nézők persze úgysem értettek volna, így a célszemély nem pufimellényt, hanem öltönyt visel:

Az első feladatra készülve kiderül, hogy a norvégok mennyivel lazábban kezelik az egész menekülthisztit. Az egyik, nem Norvégiában született versenyző ugyanis azért meséli el, hogy egy közel-keleti menekülttáborban nőtt fel:

hogy az ott szerzett tapasztalataira hivatkozva - gyerekként birkákat lopott és kecskét csempészett - jelentkezzen be a célszemély poharának és evőeszközeinek ellopására.

A játékosoknak egy valódi magyar szakértő mutatta meg egyébként, hogyan kell levenni az ujjlenyomatot, és magyarázta el, milyen tárgyakon szoktak értékelhető DNS-minták maradni. 

Az első próbatétel helyszíne egy Kossuth téri turistakávézó, ahol az első két epizód legjobb párbeszéde zajlik le a magát szándékosan tudatlan turistának álcázó norvég turista és a magyar pincér között:

A pincér udvarias válaszából derül ki, hogy egészen biztosan be volt avatva, ellentétben a műsorvezető állításával:

A műsorban nemcsak Budapest klasszikus turistacélpontjait mutatják be - bár ezek vannak többségben - hanem a lakótelepeket is:

Sőt van olyan bátorságpróba is, hogy a játékosoknak egy panelház tetejéről kell kötélen leereszkedniük:

A második epizód egyértelmű sztárja pedig egy igazi magyar pap, Lazslo atya, aki a játék kedvéért titkosszolgálati informátort játszik a Rózsák terén álló Szent Erzsébet templomban. Elképesztő, hogy a László név helyesírása minden nyugati emberen kifog, mióta világ a világ:

A műsorban nemcsak vetélkednek, az adásban időről időre egészen jól megcsinált népnevelő-szórakoztatva tájékoztató blokkokat szórtak el, például arról, hogy a kommunizmus idején miért szerették annyira Budapestet az amerikai kémek.

De többet nem is szpojlereznék, aki kíváncsi arra, hogy látnak minket a norvég köztévések, az ezen a linken megnézheti a már lement epizódokat. A feliratok pedig egy jobbklikkeléssel lefordíthatók angolra, jó szórakozást vagy hüledezést!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.