Benkő Tibor: Van elég orvos, a Honvédkórház sürgősségi ellátása biztosított

2019 január 24., csütörtök 18:11
225

Több mint 3 milliárd forint értékben szereztek be új orvostechnikai eszközöket (mammográfkészüléket, sterilizálós berendezést és gyógyszeradagolókat) a budapesti Honvédkórházban az Egészséges Budapest Programban – jelentették be egy budapesti sajtótájékoztatón.

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (k) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) érkezik az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban tartott sajtótájékoztatóra 2019. január 24-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a 3,4 milliárd forintos beruházással 149 új, korszerű eszközt szereztek be, amiket 19 egészségügyi egységnél helyeznek el. Azt mondta, a beszerzés nagymértékben segíti a betegek gyógyítását, és örül, hogy a Honvédkórház a centrumkórházak között van, így érinti az egészségügy átfogó fejlesztése.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2006-2007-ben tíz telephelyen hozták létre az akkori Állami Egészségügyi Központot. Az Egészséges Budapest Programban fontos cél, hogy a Honvédkórház a teljes ellátást egy, a központi, Róbert Károly körúti telephelyen valósítsa meg – mondta.

Benkő Tibor a korábbi közalkalmazottak honvédelmi alkalmazottá válásáról azt mondta, a kb. 7200 honvédségi dolgozó több mint 99 százaléka elfogadta az új, honvédelmi alkalmazotti jogállást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eddigi egészségügyi fejlesztésekről azt mondta: a kormány az elmúlt években 500 milliárd forinttal fejlesztette a vidéki ellátórendszert, a hét elején Szombathelyen adtak át egy onkológiai centrumot, amivel a magyarországi regionális onkológiai központok fejlesztése befejeződött. A következő lépés a központi régió – benne Budapest – fejlesztése, ez az ellátórendszer 4 millió emberért felel. A központi régió fejlesztésénél négy centrumkórházat, 24 társkórházat és 32 járóbeteg-szakrendelőt hoznak létre. Erre tavalyelőtt 40, tavaly 30, idén 41,5 milliárd forintot fordítanak.

A miniszter azt mondta, a régiót érintő diagnosztikai fejlesztés összesen 19 nagy teljesítményű diagnosztikai eszközt, köztük több MR-, CT-berendezést, röntgengépeket, korszerű, digitális mammográfot és lineáris gyorsítót foglal magában.

A 24 társkórház közül 21-ben csaknem 10 milliárd forintért szereznek be eszközöket. A szakrendelői fejlesztésekre a kormányzat kb. 60 milliárd forintot fordít, az önkormányzatok ehhez 6 milliárd forinttal járulnak hozzá.

Az EBP program következő fejlesztése a Semmelweis Egyetemet érinti, ami a betegellátás mellett az oktatásért is felel.

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban 2019. január 24-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós elmondta: a sürgősségi betegellátó rendszer január 1-vel elindult, mind az 59 sürgősségi betegellátó egység minden nap jelentést adott, és az első hét tapasztalata az volt, hogy a legsúlyosabb (1-es, 2-es sürgősségi besorolású) eseteknél mind az 59 kórházban 5 percen belül megtörtént az adatrögzítés, 10 percen belül ellátták a betegeket.

Benkő Tibor a Honvédkórház sürgősségi osztálya működésének feltételeire, a személyi változásokra vonatkozó kérdésre azt mondta: van elegendő orvos, a kórház sürgősségi ellátása biztosított. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt