Öt napon belül kell eldönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, hogy vállalják-e a honvédségi státuszt

A Népszava információi szerint hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, hogy vállalják-e a honvédségi státuszt vagy elveszítik a munkájukat. Mint a lap írja, a kórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, például orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak kell eldönteniük, hogy vállalják a honvédelmi alkalmazotti státuszt. 

Karácsony előtt, a túlóratörvénnyel egy időben fogadták el azt a jogszabályt, ami január elsejétől automatikusan a honvédelmi alkalmazotti státuszba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit. A honvédelmi alkalmazotti státusz megalkotásához a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írták át, illetve szigorították meg a honvédek hasonló törvényéből átemelt részekkel.

A Népszava szerint viszont vannak, akik szerint ezek a változtatások túlzóan korlátozottak lettek. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva a munkáltató például előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy mint honvédelmi alkalmazott bárhol, bármikor teljesítsen ügyeletet. És vannak passzusok, melyek korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot. De a három napnál hosszabb külföldi nyaralásra is csak előzetes engedéllyel lehetséges.

A változtatásokkal béremelkedés is jár: idén havi bruttó 39200 forintos bérkiegészítés jár. Cserébe viszont elbukják az egészségügyi pótlékaikat, azaz nem mindenki fog jobban járni. 

A lap információi szerint bár korábban lehetett tömeges tiltakozási tervekről is hallani, egyelőre ez elmaradt. A leghangosabban tiltakozó hat orvost múlt héten a honvédelmi miniszter magához rendelte, és ott elismerte, hogy az új szabályokat eredetileg tényleg a laktanyákban szolgálókra szabták, de ezzel együtt is, át fogják vinni a munkaszerződések átírását. Erről a megbeszélésről a lap szerint harci kedvüket vesztve jöttek ki az orvosok, és végül csak páran távozhatnak a változtatások miatt. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.