Lemondott a szlovén miniszter, aki öngyilkosságba kergethette a futárát

külföld
2019 január 28., 10:46
comments 87
Dejan Prešiček beiktatási beszéde a szlovén parlamentben.
photo_camera Dejan Prešiček beiktatási beszéde a szlovén parlamentben. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Lemondott Dejan Prešiček szlovén kulturális miniszter. A helyi sajtó értesülései szerint Prešiček munkahelyi zaklatás és hivatali visszaélés miatt távozott. Főnöke, Marjan Šarec szerint a zaklatások "nagyon ártottak az emberi kapcsolatoknak" a minisztériumban, így azt is nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a csapat folytassa tovább a munkát.

Prešiček azután mondott le, hogy két hete öngyilkos lett a minisztérium futára. Szlovén lapértesülések szerint a nehéz sorsú férfit folyamatosan megalázta a miniszter és közvetlen beosztottjai is, ez is hozzájárulhatott, hogy végül megölte magát. Bár az is igaz, hogy a háromgyerekes apa súlyos magánéleti gondokkal is küzdött, neje daganatos beteg.

A sajtó értesülései szerint Prešiček és közvetlen munkatársai magánügyeiket intéztették a futárral, akinek még családtagjaik ügyeit is intéznie kellett. Eközben zaklatták, fenyegették és alázták folyamatosan.

Prešiček tavaly szeptember óta volt kulturális miniszter, előtte a ljublanai zene- és balettművészeti konzervatórium igazgatója volt, ahol szintén sok panasz érkezett rá.

Prešiček amúgy tagadja a vádakat, csak a nyilvánosság nyomására mondott le. (Via HVG)

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.