Már oda is eljutott az antibiotikum-rezisztencia génje, ahol madár is alig jár

2019 január 28., hétfő 7:09
78

Van egy gén, a blaNDM-1 . Ez a végső esetekre raktározott antibiotikumokra is rezisztenssé teszi a baktériumokat. A gént 2007-8-ban azonosították egy indiai kórházi beteg szervezetében. 2010-ben már Delhi felszíni vizeiben is felbukkant, valószínűleg a szennyvízből került a természetes vizekbe a gén. Most viszont már Indiától a lehető legmesszebb, a Spitzbergákon vett talajmintákban is kimutatták ezt a gént.

Ez pedig rendkívül aggasztó, mert a Spitzbergák momentán nem az a hely, ahol tömegével fordulnának meg turisták, akik behurcolhatták volna. Az, hogy mégis felbukkanhatott, jelzi, hogy globalizált világunkban milyen rendkívül gyorsan képes terjedni bármi, akár egy gyógyszerrezisztenciát kiváltó gén is.

A felfedezés apropóján a Guardian azt írja, hogy a szakemberek szerint a világban jelenleg lokálisan próbálgatott módszerek az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítására nagyon korlátozottak. Hiába próbálják a világ egyes országaiban visszaszorítani a túlzott antibiotikum-használatot, ha más országokban továbbra is nyakra-főre szedik. Szerintük globális fellépésre van szükség, és nem is elsősorban a gyógyszerhasználatot, hanem a higiéniás körülményeket kell javítani. A fejlődő világban még a kórházak 40 százalékában is gond a szennyvíz elvezetése, az pedig tökéletes táptalaja a baktériumtenyészeteknek, ahol kellő mennyiségben vannak jelen antibiotikumok is, hogy kifejlődjenek a rezisztens változatok is.

A probléma megoldása égetően sürgős. A kutatók már korábban is úgy vélték, hogy ha nem teszünk sürgősen valamit, 2050-re már évi tízmillió életet követelhetnek az antibiotikum-rezisztens baktériumok, és hamarosan a rutin műtétek is életveszélyessé válhatnak. Ha nem teszünk valamit gyorsan, az orvostudomány elmúlt száz évének eredményeit bukhatjuk el. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt