Trócsányi László szerint azért sem merülhet majd fel a különbíróságok politikai elfogultsága, mert a bírák kinevezéséről döntő minisztert lehet majd INTERPELLÁLNI a parlamentben

A Népszavának adott interjút Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az EP választások után minden valószínűség szerint Magyarország következő uniós biztosa lesz, és így távozik posztjáról.

A beszélgetés legizgalmasabb része a különbíróságokról szólt, amiknek létrehozását december 12-én szavazták a kormánypárti képviselők a parlamentben, és amik várhatóan 2020-ban kezdik meg a munkájukat.

Az új rendszer a lényege, hogy az állam és az állampolgárok közötti jogviták elrendezését kiveszik a normál bíróságok hatásköréből. Azok egy párhuzamosan felállított bírósági szervezet elé kerülnek, ahová a bírákat jelentős részben a közigazgatásból, például a kormánytisztviselők közül, az igazságügyi miniszter nevezi ki. Ezek a bíróságok dönthetnek majd egy sor olyan ügyről, amik gazdasági vagy politikai szempontból kiemelten fontosak a kormány számára, és a fentiek miatt esetleg elképzelhető növekszik majd a politika befolyás a bíróságokon.

„(...) a politikai hisztériát, alaptalan vádaskodásokat pedig kénytelen vagyok visszautasítani. Természetesen ha később úgy ítéljük meg, hogy bizonyos korrekcióra van szükség – ahogy minden más törvény esetében – akkor annak eleget fogunk tenni”

Ezt mondja a kritikáról Trócsányi miniszter, akinek uniós biztosként egész biztosan komoly befolyása lesz rá, hogy itthon hogy korrigálják majd a távozása után életbelépő különbírósági rendszert.

A legizgalmasabb állítás viszont azután hangzik el, hogy a Népszava rákérdez: miért kellett az újonnan létrejövő különbíróságokat kivenni az igazságszolgáltatást ma irányító, és a kormánytól legalább is névleg független Országos Bírósági Hivatal alól, és a mindenkori igazságügyi miniszter alá rendezni.

„Szerintem egy új bírósági rendszer kialakítása kapcsán biztosítani kell az alkotmányjogi felelősséget, ezt pedig csak egy interpellálható miniszter útján lehet megvalósítani. (...) Az igazságügyi miniszter felelőssége pedig, mint ahogy említettem a parlament előtt számon kérhető.”

Tehát éppen azért garantált a rendszer függetlensége és a politikai befolyástól mentes működés, mert bár a miniszter, a kormány egyik tagja áll majd az igazgatás élén, de őt lehet interpellálni a Parlamentben.

Egyébként is, az igazságügyi miniszternek INDOKOLNIA kell majd, hogy miért nevez ki valaki bírónak az új rendszerbe, az új bírák pedig esküt is tesznek, így aztán igazán senki sem gondolhat politikai befolyásra.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.