Trócsányi László szerint azért sem merülhet majd fel a különbíróságok politikai elfogultsága, mert a bírák kinevezéséről döntő minisztert lehet majd INTERPELLÁLNI a parlamentben

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Népszavának adott interjút Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az EP választások után minden valószínűség szerint Magyarország következő uniós biztosa lesz, és így távozik posztjáról.

A beszélgetés legizgalmasabb része a különbíróságokról szólt, amiknek létrehozását december 12-én szavazták a kormánypárti képviselők a parlamentben, és amik várhatóan 2020-ban kezdik meg a munkájukat.

Az új rendszer a lényege, hogy az állam és az állampolgárok közötti jogviták elrendezését kiveszik a normál bíróságok hatásköréből. Azok egy párhuzamosan felállított bírósági szervezet elé kerülnek, ahová a bírákat jelentős részben a közigazgatásból, például a kormánytisztviselők közül, az igazságügyi miniszter nevezi ki. Ezek a bíróságok dönthetnek majd egy sor olyan ügyről, amik gazdasági vagy politikai szempontból kiemelten fontosak a kormány számára, és a fentiek miatt esetleg elképzelhető növekszik majd a politika befolyás a bíróságokon.

„(...) a politikai hisztériát, alaptalan vádaskodásokat pedig kénytelen vagyok visszautasítani. Természetesen ha később úgy ítéljük meg, hogy bizonyos korrekcióra van szükség – ahogy minden más törvény esetében – akkor annak eleget fogunk tenni”

Ezt mondja a kritikáról Trócsányi miniszter, akinek uniós biztosként egész biztosan komoly befolyása lesz rá, hogy itthon hogy korrigálják majd a távozása után életbelépő különbírósági rendszert.

A legizgalmasabb állítás viszont azután hangzik el, hogy a Népszava rákérdez: miért kellett az újonnan létrejövő különbíróságokat kivenni az igazságszolgáltatást ma irányító, és a kormánytól legalább is névleg független Országos Bírósági Hivatal alól, és a mindenkori igazságügyi miniszter alá rendezni.

„Szerintem egy új bírósági rendszer kialakítása kapcsán biztosítani kell az alkotmányjogi felelősséget, ezt pedig csak egy interpellálható miniszter útján lehet megvalósítani. (...) Az igazságügyi miniszter felelőssége pedig, mint ahogy említettem a parlament előtt számon kérhető.”

Tehát éppen azért garantált a rendszer függetlensége és a politikai befolyástól mentes működés, mert bár a miniszter, a kormány egyik tagja áll majd az igazgatás élén, de őt lehet interpellálni a Parlamentben.

Egyébként is, az igazságügyi miniszternek INDOKOLNIA kell majd, hogy miért nevez ki valaki bírónak az új rendszerbe, az új bírák pedig esküt is tesznek, így aztán igazán senki sem gondolhat politikai befolyásra.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.