A brit parlament nem ment bele abba, hogy elhalasszák a brexitet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedd este brexitügyi javaslatokról szavaz a brit parlament alsóháza. Az egyik legfontosabb beadványt a munkáspárti Yvette Cooper terjesztette be, és a lényege az volt, hogy halasszák el a brexit közelgő, március 29-ei határidejét, hogy Nagy-Britannia semmiképp se zuhanhasson ki az Európai Unióból. 

Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Az ellenzéki képviselő javaslatát szűken, 23 szavazattal, de leszavazták. 

A módosítási tervekről azelőtt szavaznak, mielőtt Theresa May ismét nekilátna, hogy változtasson az EU-val kötött megállapodáson. Brüsszel már korábban jelezte, hogy erre nem lesznek hajlandóak, ennek ellenére May mégis arról beszélt, bízik benne, hogy képes lesz elérni. 

May a parlamenti szavazás előtti órákat telefonálással töltötte, Juncker mellett az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkarral is beszélt.

Ugyanakkor felhatalmazta a londoni alsóház kedden a brit kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.

A konzervatív párti brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván alternatív megoldásokról tárgyalni az EU-val.

Theresa May miniszterelnök a kedd esti szavazás után, az alsóházban felszólalva bejelentette: a kormány e felhatalmazás alapján jogilag kötelező erejű változtatásokat fog kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva ugyanakkor annak garantálását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a Brexit után.

 (Politico, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.