A brit parlament nem ment bele abba, hogy elhalasszák a brexitet

külföld
2019 január 29., 20:22
comments 358

Kedd este brexitügyi javaslatokról szavaz a brit parlament alsóháza. Az egyik legfontosabb beadványt a munkáspárti Yvette Cooper terjesztette be, és a lényege az volt, hogy halasszák el a brexit közelgő, március 29-ei határidejét, hogy Nagy-Britannia semmiképp se zuhanhasson ki az Európai Unióból. 

photo_camera Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Az ellenzéki képviselő javaslatát szűken, 23 szavazattal, de leszavazták. 

A módosítási tervekről azelőtt szavaznak, mielőtt Theresa May ismét nekilátna, hogy változtasson az EU-val kötött megállapodáson. Brüsszel már korábban jelezte, hogy erre nem lesznek hajlandóak, ennek ellenére May mégis arról beszélt, bízik benne, hogy képes lesz elérni. 

May a parlamenti szavazás előtti órákat telefonálással töltötte, Juncker mellett az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkarral is beszélt.

Ugyanakkor felhatalmazta a londoni alsóház kedden a brit kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.

A konzervatív párti brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván alternatív megoldásokról tárgyalni az EU-val.

Theresa May miniszterelnök a kedd esti szavazás után, az alsóházban felszólalva bejelentette: a kormány e felhatalmazás alapján jogilag kötelező erejű változtatásokat fog kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva ugyanakkor annak garantálását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a Brexit után.

 (Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.