A brit parlament nem ment bele abba, hogy elhalasszák a brexitet

Kedd este brexitügyi javaslatokról szavaz a brit parlament alsóháza. Az egyik legfontosabb beadványt a munkáspárti Yvette Cooper terjesztette be, és a lényege az volt, hogy halasszák el a brexit közelgő, március 29-ei határidejét, hogy Nagy-Britannia semmiképp se zuhanhasson ki az Európai Unióból. 

Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Az ellenzéki képviselő javaslatát szűken, 23 szavazattal, de leszavazták. 

A módosítási tervekről azelőtt szavaznak, mielőtt Theresa May ismét nekilátna, hogy változtasson az EU-val kötött megállapodáson. Brüsszel már korábban jelezte, hogy erre nem lesznek hajlandóak, ennek ellenére May mégis arról beszélt, bízik benne, hogy képes lesz elérni. 

May a parlamenti szavazás előtti órákat telefonálással töltötte, Juncker mellett az ír miniszterelnökkel, Leo Varadkarral is beszélt.

Ugyanakkor felhatalmazta a londoni alsóház kedden a brit kormányt arra, hogy kérje az Európai Uniótól a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását.

A konzervatív párti brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván alternatív megoldásokról tárgyalni az EU-val.

Theresa May miniszterelnök a kedd esti szavazás után, az alsóházban felszólalva bejelentette: a kormány e felhatalmazás alapján jogilag kötelező erejű változtatásokat fog kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva ugyanakkor annak garantálását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a Brexit után.

 (Politico, MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.