Az indonéziai pápuák vezetőjének sikerült függetlenségi petíciót beadnia az ENSZ-hez

külföld
2019 január 30., 21:11
comments 96

Az indonéziai pápuák politikai függetlenségi mozgalmainak vezetője vanuatui tisztségviselők közé „beszivárogva” függetlenségi petíciót adott át Michelle Bachelet-nek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának Genfben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Michelle Bachelet volt chilei elnök az irodájában 2018. szeptember 3-án Genfben.
photo_camera Michelle Bachelet volt chilei elnök az irodájában 2018. szeptember 3-án Genfben. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Egy hasonló kérvényt még 2017-ben azzal az indokkal utasított el az ENSZ illetékes különbizottsága, hogy Pápua „nem képezi megbízatása részét”.

A függetlenségi petíció átadását megörökítő fotón Benny Wenda, a Nyugat-Pápuai Egyesült Felszabadítási Mozgalom (ULMWP) vezetője látható, amint átadja Bachelet-nek a kérvényt. A képet az ULMWP küldte el az AP amerikai hírügynökségnek.

Benny Wenda Londonban tüntet 2010. április 15-én.
photo_camera Benny Wenda Londonban tüntet 2010. április 15-én. Fotó: Leon Neal/AFP

A vanuatui tisztségviselők a múlt hét végén találkoztak egy megbeszélt találkozó keretében az ENSZ emberi jogi főbiztosával. „A találkozó során a vanuatui küldöttség egyik tagja, Benny Wenda, petíciót nyújtott be a főbiztoshoz. Ez valójában nem volt a találkozó része” – mondta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHHCR) szóvivője, Ravina Samdaszáni.

Indonézia felháborodottan reagált az esetre, azzal vádolva a pápuák ügyét támogató Vanuatut, hogy manipulatív lépéseket tett azáltal, hogy engedte beszivárogni Benny Wendát a vanuatui küldöttségbe.

Az új-guineai sziget nyugati felét Indonézia 1945-ben, a Holland Kelet-Indiától való függetlenségének kikiáltása után elfoglalta, majd 1969-ben magához csatolta. Az őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, ahogy a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea is független. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.