Az indonéziai pápuák vezetőjének sikerült függetlenségi petíciót beadnia az ENSZ-hez

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az indonéziai pápuák politikai függetlenségi mozgalmainak vezetője vanuatui tisztségviselők közé „beszivárogva” függetlenségi petíciót adott át Michelle Bachelet-nek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának Genfben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Michelle Bachelet volt chilei elnök az irodájában 2018. szeptember 3-án Genfben.Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Egy hasonló kérvényt még 2017-ben azzal az indokkal utasított el az ENSZ illetékes különbizottsága, hogy Pápua „nem képezi megbízatása részét”.

A függetlenségi petíció átadását megörökítő fotón Benny Wenda, a Nyugat-Pápuai Egyesült Felszabadítási Mozgalom (ULMWP) vezetője látható, amint átadja Bachelet-nek a kérvényt. A képet az ULMWP küldte el az AP amerikai hírügynökségnek.

Benny Wenda Londonban tüntet 2010. április 15-én.Fotó: Leon Neal/AFP

A vanuatui tisztségviselők a múlt hét végén találkoztak egy megbeszélt találkozó keretében az ENSZ emberi jogi főbiztosával. „A találkozó során a vanuatui küldöttség egyik tagja, Benny Wenda, petíciót nyújtott be a főbiztoshoz. Ez valójában nem volt a találkozó része” – mondta az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHHCR) szóvivője, Ravina Samdaszáni.

Indonézia felháborodottan reagált az esetre, azzal vádolva a pápuák ügyét támogató Vanuatut, hogy manipulatív lépéseket tett azáltal, hogy engedte beszivárogni Benny Wendát a vanuatui küldöttségbe.

Az új-guineai sziget nyugati felét Indonézia 1945-ben, a Holland Kelet-Indiától való függetlenségének kikiáltása után elfoglalta, majd 1969-ben magához csatolta. Az őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, ahogy a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea is független. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.