Parragh László szerint a győri sztrájk érveket ad a németeknek, hogy elvigyék az autógyárat

gazdaság
2019 január 30., 12:09
comments 608

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kedd este az Echo Tv-ben beszélt arról, hogy szerinte káros Magyarország nemzetközi megítélésére nézve az Audi győri gyárában zajló sztrájk

Parrach László azzal érvelt, hogy Németországban az autóipar nincs jó helyzetben, lassul. A német pedig szakszervezetek abban érdekeltek, hogy meggyőzzék a munkaadókat, hogy visszavigyék a termelést Németországba. „Mi pedig, ha úgy tetszik, ehhez érveket adunk. Úgyhogy nem a legszerencsésebb a sztrájknak a pillanata” - tette hozzá.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke 2018. szeptember 29-én, a szakmák Európa-bajnokságának záróeseményén.
photo_camera Parragh László Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A kamara elnöke értelmetlennek nevezte, hogy a Audinál dolgozók szakszervezete összehasonlította a magyar dolgozók bérét a vállalatcsoporton belül a németekével és a csehekével. Elmondta, hogy ha a német béreknek megfelelő fizetést kapnának, akkor nem hoznák ide a termelést. „Annak az oka, hogy a termelés részben Magyarországon van, az lényegében abból indul, hogy a magyar bérek alacsonyabbak. Ezt el kell fogadni. Ez lehet, hogy nem tetszik, de még mindig jobb, mintha nem lenne itt ilyen típusú termelés”- mondta Parragh. 

A Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) korábbi felméréséből egyébként az derült ki, hogy a győri Audihoz képest a szlovákiai gyárban dolgozók átlag bérelőnye 28 százalékos, a csehországié 25 százalékos, a lengyelé közel 39 százalékos, a belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek. 

Ezért a szakszervezet nem a németországi fizetések egy az egyben eléréséért harcol, hanem a kialakult jelentős lemaradás csökkentéséért.Parragh a bérfelzárkózásról azt mondta, hogy csak programszerűen mehet, nem lehet átugrani lépcsőfokokat, nem lehet egyik pillanatról a másikra megduplázni a bért, mert ha nem követi a termelékenység és a hatékonyság, akkor túlfűti és megroppantja a magyar gazdaságot.

Aprópénz

Parraghot nemrég a HVG a felesége fizetéséről is megkérdezte, aki aki 2017 óta az MNB monetáris tanácsának tagja. A kamara elnöke erre azt mondta, hogy nincs rivalizálás köztük: 

„a családfenntartó én vagyok. Amit a feleségem keres, az aprópénz a háztartásban”. 

Erre a Napi.hu megnézte, hogy a hatályos jegybanktörvény szerint az MNB elnökének havi fizetése bruttó ötmillió forint, míg a monetáris tanács tagjai ennek hatvan százalékát, azaz 3 millió forintot kapnak. A lap szerint Parragh Bianka az MNB-től kapott fizetésen túl az Óbudai Egyetemtől kap még havi 264 ezer forintot egyetemi adjunktusként, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől is havi 132 ezret. Emellett az MNB-től évi 450 ezres cafeteriában is részesül.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és felesége, Parragh Bianka érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2018-ban.
photo_camera Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és felesége, Parragh Bianka érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2018-ban. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Parragh László azt nem árulta el, hogy ő mennyit keres, mert „irritáló lenne”. A felesége kinevezéséről Parragh azt is megjegyezte, hogy „butaság lenne tagadni, hogy a kiválasztásában szerepe volt annak, hogy ő az én feleségem. Bizalmi pozíció, korrupciómentesnek kell lenni, ami feltételez bizonyos anyagi hátteret”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.