Egy 89 éves holokauszttúlélő Amerikában régi magyar állami iratokat nézeget, így talált meg zsidóktól elrabolt műkincseket

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Detroit News bemutatta Clara Garbon-Radnotit, a 89 éves éves holokauszttúlélőt, aki az apját, a lánytestvérét és 31 első unokatestvérét veszítette el, ő maga pedig 22 különböző helyen bujdokolt, így vészelte át a második világháború alatti népirtást.

A cikk szerint az idős zsidó asszony csak keveset beszél az akkor történtekről, viszont fontos szerepet játszik holokauszttúlélők és a családtagjaik életében, ugyanis segít nekik felkutatni azokat a műalkotásokat, amiket annak idején Magyarországon erőszakkal elvettek tőlük.

Az Oakland megyében élő Garbon-Radnoti az elmúlt évtizedben minden héten régi magyar nyelvű állami iratokat olvasott több évtizedes mikrofilmeken a Farmington Hills-i Holocaust Memorial Centerben, többek között arról, hogy a nácibarát kormányok mikor milyen értékes műalkotásokat vettek el zsidó családoktól.

Két éve Garbon-Radnoti talált egy listát is, ami specifikusan felsorolt rengeteg műkincset, amit magyar zsidóktól zsákmányoltak, azt mondta, örömében majdnem kiabált. Szerinte kb. 300 ezer műkincsről van szó, amik azóta szétszóródtak a világban.

Egyszer pedig az özvegy nagynénjének (aki a lányával együtt egy koncentrációs táborban halt meg) a nevét és a címét találta meg, és mint megtudta, egy sodrófát, négy konyhai széket, egy konyhaasztalt és egyebeket raboltak el tőle annak idején.

Magyar és német katonák zsidókat tartóztatnak le Budapesten 1944 októberében.Fotó: German Federal Archives/Wikipedia

Egy 2016-os amerikai törvény értelmében a családoknak 2027 januárjáig van idejük kérvényezni, hogy visszakaphassák az eltulajdonított értékeiket. (Detroit News)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.