Egy 89 éves holokauszttúlélő Amerikában régi magyar állami iratokat nézeget, így talált meg zsidóktól elrabolt műkincseket

A Detroit News bemutatta Clara Garbon-Radnotit, a 89 éves éves holokauszttúlélőt, aki az apját, a lánytestvérét és 31 első unokatestvérét veszítette el, ő maga pedig 22 különböző helyen bujdokolt, így vészelte át a második világháború alatti népirtást.

A cikk szerint az idős zsidó asszony csak keveset beszél az akkor történtekről, viszont fontos szerepet játszik holokauszttúlélők és a családtagjaik életében, ugyanis segít nekik felkutatni azokat a műalkotásokat, amiket annak idején Magyarországon erőszakkal elvettek tőlük.

Az Oakland megyében élő Garbon-Radnoti az elmúlt évtizedben minden héten régi magyar nyelvű állami iratokat olvasott több évtizedes mikrofilmeken a Farmington Hills-i Holocaust Memorial Centerben, többek között arról, hogy a nácibarát kormányok mikor milyen értékes műalkotásokat vettek el zsidó családoktól.

Két éve Garbon-Radnoti talált egy listát is, ami specifikusan felsorolt rengeteg műkincset, amit magyar zsidóktól zsákmányoltak, azt mondta, örömében majdnem kiabált. Szerinte kb. 300 ezer műkincsről van szó, amik azóta szétszóródtak a világban.

Egyszer pedig az özvegy nagynénjének (aki a lányával együtt egy koncentrációs táborban halt meg) a nevét és a címét találta meg, és mint megtudta, egy sodrófát, négy konyhai széket, egy konyhaasztalt és egyebeket raboltak el tőle annak idején.

Magyar és német katonák zsidókat tartóztatnak le Budapesten 1944 októberében.Fotó: German Federal Archives/Wikipedia

Egy 2016-os amerikai törvény értelmében a családoknak 2027 januárjáig van idejük kérvényezni, hogy visszakaphassák az eltulajdonított értékeiket. (Detroit News)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.