Fekete Péter államtitkár szerint azok ijedtek meg a kultúrharctól, akiknek volt félnivalójuk

POLITIKA
2019 február 01., 20:21
comments 485

Jól belevágunk a lecsóba!” - mondta a kultúrharcnak nevezett jelenségről Fekete Péter kulturális államtitkár a  Wesselényi szalon legutóbbi estjén az ATV beszámolója szerint.  Sok kormányzati szereplővel szemben Fekete nem tagadta, hogy létezne a kultúrharc, ami szerinte arról szól, hogy  egyensúlyt kell teremteni a kulturális színterek, kultúrára szánt források, közpénzek elosztása kapcsán.

Fekete Péter kulturális államtitkár és Schmidt Mária a tusványosi kultúrvitán
photo_camera Fekete Péter kulturális államtitkár és Schmidt Mária a tusványosi kultúrvitán Fotó: botost/444.hu

Az államtitkár szerint az a kérdés, hogy  „vannak-e olyan kulturális alkotóink, akik valami miatt, az elmúlt időszakban nem kaptak elég lehetőséget ahhoz, hogy a művészetüket, a saját alkotási lehetőségüket megmutassák, kifejtsék. Helyre kell állítanunk egyfajta egyensúlyt”. Hozzátette, hogy  „ez nem egy kedves kis beszélgetés, nem egy suttogó beszélgetés volt. Egész egyszerűen az asztalra csaptak, hogy, na most aztán elég!”    

Ez arra nagyon jó volt, hogy ettől a csapástól elindultak a hullámok, és akiknek félnivalójuk volt, azok egy picit megijedtek, hiszen valljuk be, van egy csomó olyan alkotó ember, alkotó közösség, akik valamilyen évtizedekkel korábban végrehajtott, akár még sikereken is alapuló előjogokat védtek meg maguknak. És őnekik van egy pici félnivalójuk, hogy ezeket az előjogokat nem tudják az idők végezetéig megtartani maguknak” - mondta a kulturális államtitkár.

Az átrendeződés mértékéről azt mondta: „Csak olyat dobjunk ki az ablakon, ami kidobnivaló!” De ezt szerinte sem könnyű beállítani.

Igaz, Fekete Péternek nyáron még nem volt ilyen kiforrott véleménye a kultúrharcról. Amikor Tusványoson erről akartuk kérdezni, egyszerűen elszaladt:



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.