Boszorkánysírt találtak Hajdúböszörményben

2019 február 3., vasárnap 15:26
278

A hajdúböszörményi Perczel Mór utcában egy szennyvízbekötés korrekciójánál emberi csontokat fordított ki az ásógép kanala. Szerencsére azonnal értesítették a Hajdúsági Múzeumot és megtörténhetett a leletmentő ásatás - írja Dr. Bálint Marianna az intézmény honlapján

Az utcabeliek elmesélték nekik, hogy már évekkel ezelőtt, a szennyvízcsatorna fektetése közben is minduntalan emberi csontok kerültek elő. Ekkor történt, hogy egy rendellenes testhelyzetben elhelyezett holttest fölött is átvitték a vezetéket. „Nem elírás, mivel később még egy optikai kábelt, sőt egy gázvezetéket is átvezettek a temetőn, de ekkor sem érkezett jelzés a csontokról” - írja a felelőtlen kivitelezőkre érezhetően dühös régész. 

Valószínűleg ártó személynek vagy boszorkánynak gondolhatták a falubeliek, mivel hasra fektetve, lábát összekötözve földelték el - minden bizonnyal azért, hogy megvédjék az élőket a boszorkány visszajárásától.

Fotó: Hajdúsági Múzeum

A régész amúgy is nagyon fontosnak tartaná a környék sírjainak feltárását, mivel a város helyén álló „Böszörmény falut a történeti adatok alapján a nyíri izmaeliták – azaz böszörmények – központjának tartják. A böszörményekről pedig tudjuk, hogy elsősorban pénzváltással, kereskedelemmel foglalkozó, mohamedán vallású népcsoport volt. Az egy nagyon izgalmas kutatási feladat, hogy vajon régészeti módszerekkel kimutatható-e az Árpád-kori leletanyag között egy eltérő etnikumú népcsoport jelenléte. Ehhez pedig leginkább a temetők, temetkezések vizsgálata vihet minket közelebb, hiszen a legtovább fennélő temetkezési szokások, vallási rituálék a legbiztosabb forrásai az eltérő életmódnak, hiedelemvilágnak.”

Bálint Marianna folytatni szeretné a feltárásokat, és hozzáteszi: 

„Reméljük, hogy ebben a régészeti örökség megőrzése és megismerése iránt fogékony kivitelezők, építkezők is partnerek lesznek. Ebben az esetben bizonyára mentesülni fognak a boszorkány átkától...”

(via muemlekem.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt