Tizmillió évvel régebb óta ugrálnak a kenguruk, mint azt hittük

2019 február 6., szerda 11:48
46

Az eddig véltnél tízmillió évvel korábban váltottak ugró járásmódra a kenguruk ősei, derítették ki újonnan felfedezett, húszmillió éves fosszíliák alapján svéd kutatók. Benjamin Kear, az Uppsalai Egyetem kutatója és társai elemezték a fosszilis ujj- és bokacsontok alakját és méretét. A kapott adatokból becsülték meg állat az mozgástartományát, amelyet összevetetettek a ma élő kengurukéval. Hasonlóságokat találtak a modern fajokkal, amelyek képesek ugrálni és fára mászni.

Ez a kihalt ős, amelynek még nem adtak nevet, számos módon képes volt mozogni: ugrált, mászott és sétált, írták tanulmányukban a kutatók. Eredményük mintegy 10 millió évvel korábbra teszi az ugró járásmód eredetét a korábban feltételezettnél. A szakemberek úgy vélik, hogy a 10 millió éve Ausztrália területén végbement klimatikus változások egyszerűen csak ideális feltételeket biztosíthattak az ugró állatoknak a boldoguláshoz.

Korábban úgy vélték, hogy ez a klimatikus változás vezetett az ugrómozgás evolúciójához.

A kutatók eredményeiket a brit tudományos akadémia, a Royal Society Open Science folyóiratában tették közzé. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt