Orbán: Jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek

képzavar
2019 február 07., 15:29
comments 369

A magyar miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban, a visegrádi országcsoport és Németország kormányfői találkozóján arra a megállapításra jutott, hogy „nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el”. Orbán szerint minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.

Orbán Viktor, Angela Merkel, Peter Pellegrini, Andrej Babis és Mateusz Morawiecki Pozsonyban
photo_camera Orbán Viktor, Angela Merkel, Peter Pellegrini, Andrej Babis és Mateusz Morawiecki Pozsonyban Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón olyanokat mondott, hogy a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig szerinte az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy

„lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről - liberális, illiberális vagy éppen keresztény, de az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”.

Szerinte „ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk”. Hozzátette, hogy ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Egy kérdésre a miniszterelnök közölte: 

„az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek”.

Kapott egy kérdést az uniós pénzek elosztásáról is, amire azt felelte, hogy „a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden. Orbán szerint különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor „Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében”. Hozzátette, hogy „Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.