Orbán: Jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek

A magyar miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban, a visegrádi országcsoport és Németország kormányfői találkozóján arra a megállapításra jutott, hogy „nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el”. Orbán szerint minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti választást, az európai polgárok döntését.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.

Orbán Viktor, Angela Merkel, Peter Pellegrini, Andrej Babis és Mateusz Morawiecki PozsonybanFotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón olyanokat mondott, hogy a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig szerinte az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy

„lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről - liberális, illiberális vagy éppen keresztény, de az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”.

Szerinte „ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk”. Hozzátette, hogy ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Egy kérdésre a miniszterelnök közölte: 

„az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek”.

Kapott egy kérdést az uniós pénzek elosztásáról is, amire azt felelte, hogy „a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden. Orbán szerint különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor „Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében”. Hozzátette, hogy „Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak”. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.