A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték

2019 február 12., kedd 8:19
56

Világszerte 215 ezer gleccser kb. 158 ezer km3 jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai.

A kutatócsoport a korábbiaknál részletesebb műholdas adatokból dolgozott, ami lehetővé tette a pontosabb becslést. Az eredményeik szerint Ázsiában – beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is – a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek mérete.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője szerint az új eredmények miatt azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek. (2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel számolva 2100-ig a gleccserek fele eltűnhet a Föld színéről, de ha mégis sikerülne 1,5 fokosra visszaszorítani a felmelegedést, 36 százalékuk így is megsemmisülne.)

Grönlandi gleccser olvadás közben, az űrből fotózva. Fotó: Jeremy Harbeck/NASA Goddard/AFP

A kutatók szerint a gleccserek kiolvadása miatt idővel csökkenhet az Indus folyó vízhozama, ami Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 km-es utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és ez több 100 millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget „nyugtalanítónak” nevezte. További ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt