A világ gleccserei 18 százalékkal kisebbek, mint korábban becsülték

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Világszerte 215 ezer gleccser kb. 158 ezer km3 jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai.

A kutatócsoport a korábbiaknál részletesebb műholdas adatokból dolgozott, ami lehetővé tette a pontosabb becslést. Az eredményeik szerint Ázsiában – beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is – a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek mérete.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője szerint az új eredmények miatt azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek. (2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel számolva 2100-ig a gleccserek fele eltűnhet a Föld színéről, de ha mégis sikerülne 1,5 fokosra visszaszorítani a felmelegedést, 36 százalékuk így is megsemmisülne.)

Grönlandi gleccser olvadás közben, az űrből fotózva.Fotó: Jeremy Harbeck/NASA Goddard/AFP

A kutatók szerint a gleccserek kiolvadása miatt idővel csökkenhet az Indus folyó vízhozama, ami Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 km-es utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és ez több 100 millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget „nyugtalanítónak” nevezte. További ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.