Vádat emeltek az amerikai kémelhárító ellen, aki Iránnak kezdett el kémkedni

Iránnak való kémkedés gyanúja miatt vádat emeltek Monica Elfriede Witt volt amerikai katonai elhárító ellen.

A 39 éves nő 1997 és 2008 között az amerikai légierő különleges ügyekkel foglalkozó hivatalában dolgozott a védelmi minisztériumban, később szerződéses munkatárs volt. Az USA elhárító tisztjeként a Közel-Keleten dolgozott, és hozzáférése volt a térségben dolgozó ügynökök, sőt a beszervezőik valódi nevéhez és adataihoz is. A vádirat szerint 2013-ban lépett kapcsolatba egy iráni ügynökkel, és ezután állhatott át.

Az FBI által közzétett fotók Wittről

John Demers, az igazságügyi minisztérium helyettes vezetője szerdai washingtoni sajtóértekezletén közölte: 

a gyanú szerint Witt bizalmas katonai hírszerzési információkat adott át az irániaknak, továbbá felfedte egy amerikai hírszerző identitását és titkos kódjait, veszélybe sodorva a leleplezett személy életét.

Az amerikai hatóságok nemzetközi elfogató parancsot adtak ki Witt ellen. Egyúttal vádat emeltek négy iráni állampolgár ellen is, akik számítógépes támadásokat intéztek Witt legalább nyolc egykori munkatársának informatikai rendszere ellen. Az iráni Forradalmi Gárdának dolgozó négy személy kémvírusokat próbált meg telepíteni a Pentagon munkatársainak számítógépeire. 

„Szomorú nap ez az Egyesült Államok számára, hiszen egy polgára elárulta az országot. Még szomorúbb, hogy a fegyveres erők egyik tagjáról van szó” - fogalmazott John Demers. 

Szerdán az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat jelentett be a New Horizon nevű iráni kutatóintézet ellen. A teheráni székhelyű, nemzetközi politikával foglalkozó, magát nem kormányzati szervezetként meghatározó intézmény - a pénzügyminisztérium közlése szerint - konferenciákat szervezett Witt részvételével. Az amerikai kormányzat büntető intézkedéseket hozott egy iráni vállalat ellen is, amely a gyanú szerint részt vett kibertámadásokban. (New York Times, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.