Az ausztrál kormány embertelenségét leleplező szudáni menekült nyerte a legnagyobb emberi jogi kitüntetést

Emberi jogi tevékenysége elismeréseként Martin Ennals-díjban részesítette Abdul Aziz Muhamatot a világ tíz vezető emberi jogi szervezete. Ezt a díjat az emberi jogi Nobelként is emlegetik. Muhamat, a 25 éves szudáni menekült azzal érdemelte ki, hogy az elmúlt két évben rendszeres hangüzenetekben tudósította a világot arról, hogy milyen embertelen körülmények között tartja fogva Ausztrália az országba érkező menedékkérőket.

Abdul Aziz Muhamat, a Martin Ennals-díj nyertese.Fotó: HANDOUT/AFP

Muhamat húsz éves kora óta a pápua új-guineai Manus-szigeten él. Az ausztrál hatóságok ugyanis nem Ausztráliában, hanem például itt, vagy Nauru szigetén zárják táborokba a tengeren érkező menedékkérőket. Ráadásul, ahogy Muhamat példája is mutatja, gyakorlatilag tartósan.

Ezt a gyakorlatot és a táborokban uralkodó körülményeket az emberi jogi szervezeteken kívül az ENSZ is bírálta, szerintük ugyanis már az is kínzással ér fel, hogy ilyen táborokban tartják őket.

Muhamat Genfben vehette át a díjat, Svájcba ideiglenes vízummal léphetett be, de vissza kell térnie a Manus-szigetre. (Via MTI)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.