Az illetékes amerikai hatóság szakértői engedélyeznék a ketaminos orrspray-t

Egészségügy
2019 február 14., 12:49
comments 101

Az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság, az FDA szakértői engedélyezésre javasolták a Johnson & Johnson által kifejlesztett, Esketamine nevű orrszpray-t, amely a ketamin, a partidrogként népszerű lónyugató aktív hatóanyagával kezeli a depresszió tüneteit. Ha a hatóság megfogadja saját szakértői ajánlását, hosszú évek óta először engedélyezhetnek új szert a depresszió kezelésére.

A gyártó az Esketamine-t a legsúlyosabb, öngyilkos gondolatoktól szenvedő depressziósoknak ajánlja. A New York Times beszámolója szerint a pszichiátereket, fogyasztókat is magában foglaló 17 tagú testület csaknem egyhangúlag támogatta az új gyógyszer engedélyezését, mondván annak előnyei messze felülmúlják a veszélyeit. Az FDA a Times szerint általában követni szokta a szakértők ajánlását.

A ketamin kipróbált szer a depresszió kezelésében, ellenőrzött körülmények között, intravénásan, kúraszerűen már évek óta alkalmazzák Amerikában a tünetek enyhítésére. Ezeket a terápiákat azonban nem fedezik a biztosítók, pedig átlag háromezer dollárt kérnek egy ilyen kezelésért. Amennyiben az FDA engedélyezi, az Esketamine-t a legtöbb amerikai egészségbiztosító fedezné.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.