Az illetékes amerikai hatóság szakértői engedélyeznék a ketaminos orrspray-t

Az amerikai szövetségi gyógyszerhatóság, az FDA szakértői engedélyezésre javasolták a Johnson & Johnson által kifejlesztett, Esketamine nevű orrszpray-t, amely a ketamin, a partidrogként népszerű lónyugató aktív hatóanyagával kezeli a depresszió tüneteit. Ha a hatóság megfogadja saját szakértői ajánlását, hosszú évek óta először engedélyezhetnek új szert a depresszió kezelésére.

A gyártó az Esketamine-t a legsúlyosabb, öngyilkos gondolatoktól szenvedő depressziósoknak ajánlja. A New York Times beszámolója szerint a pszichiátereket, fogyasztókat is magában foglaló 17 tagú testület csaknem egyhangúlag támogatta az új gyógyszer engedélyezését, mondván annak előnyei messze felülmúlják a veszélyeit. Az FDA a Times szerint általában követni szokta a szakértők ajánlását.

A ketamin kipróbált szer a depresszió kezelésében, ellenőrzött körülmények között, intravénásan, kúraszerűen már évek óta alkalmazzák Amerikában a tünetek enyhítésére. Ezeket a terápiákat azonban nem fedezik a biztosítók, pedig átlag háromezer dollárt kérnek egy ilyen kezelésért. Amennyiben az FDA engedélyezi, az Esketamine-t a legtöbb amerikai egészségbiztosító fedezné.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.