Kiakadt az iráni újságírónő, akinek fotóját Trump engedély nélkül Irán elleni hangulatkeltésre használta

külföld
2019 február 14., 11:47
comments 65

Hétfőn volt az iráni iszlám forradalom kitörésének 40. évfordulója, és ebből az alkalomból Donald Trump amerikai elnök Twitterre kirakott egy fotót, melyen egy arcát a füstfelhőben kendőjével eltakaró nő látható, mellette pedig a felirat, hogy az iráni rezsim az elmúlt 40 évben bukást és bukásra halmozott, miközben terrorral és elnyomással élt. 

link Forrás

Az Irán-ellenes mém posztolása után jelentkezett a fotót készítő újságírónő, Yalda Moayeri, aki elmondta, hogy mély szomorúsággal töltötte el, ahogy Trump felhasználta (engedélye nélkül) a munkáját. Mint mondta, ha valaki a fotót általában a szabadság szimbólumaként használták volna, az nagy megtiszteltetés lett volna számára, de itt nem ez történt. 

Mint elmondta, átverve és kihasználva érezte magát, és komoly keserűséget okozott neki, hogy egy olyan ember, aki annyi fájdalmat okozott neki és társainak, a fotóját a saját érdeke szerint használja. Kitért arra is, hogy sosem kockáztatná azt, hogy valaki a fotójával még több nyomást helyezzen az irániak vállára. 

photo_camera Fotó: STR/AFP

A tüntetés, ahol a fotó készült, valóban egy rezsimellenes tüntetés volt 2017 decemberében a Teheráni Egyetemen. Ekkor diákok és rohamrendőrök csaptak össze, a heteken át tartó tüntetések során ezreket tartóztattak le és 25 ember meghalt. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy amerikai politikusok Irán-ellenes hangulatkeltésre használták a fotóját, de most telt be nála a pohár. Mint elmondta, Trump Irán-ellenes politikája sok szenvedést okozott nekik: mint írta, a szankciók újbóli életbe léptetése teljesen tönkretette az életüket, a pénzük értéktelenné vált, az emberek elszegényedtek. A Trump által életbe léptetett beutazási tilalom miatt pedig ő akkor sem látogathatná meg az Egyesült Államokban élő apját, ha lenne rá pénze. Mint elmondta, egyszerűen nem akar részese lenni Trump Irán-ellenes agendájának. 

link Forrás

Instagramra kitett posztja végére azt írta, hogy nyilván egy iráni állampolgárként nem perelheti be az Egyesült Államok elnökét, így mindössze ez az, amit megtehetett. Írt arról is, hogy ez a fotó a népét mutatja, és a népének készült, és Washingtonnak nem lenne szabad visszaélnie vele. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.