Kiakadt az iráni újságírónő, akinek fotóját Trump engedély nélkül Irán elleni hangulatkeltésre használta

Hétfőn volt az iráni iszlám forradalom kitörésének 40. évfordulója, és ebből az alkalomból Donald Trump amerikai elnök Twitterre kirakott egy fotót, melyen egy arcát a füstfelhőben kendőjével eltakaró nő látható, mellette pedig a felirat, hogy az iráni rezsim az elmúlt 40 évben bukást és bukásra halmozott, miközben terrorral és elnyomással élt. 

Az Irán-ellenes mém posztolása után jelentkezett a fotót készítő újságírónő, Yalda Moayeri, aki elmondta, hogy mély szomorúsággal töltötte el, ahogy Trump felhasználta (engedélye nélkül) a munkáját. Mint mondta, ha valaki a fotót általában a szabadság szimbólumaként használták volna, az nagy megtiszteltetés lett volna számára, de itt nem ez történt. 

Mint elmondta, átverve és kihasználva érezte magát, és komoly keserűséget okozott neki, hogy egy olyan ember, aki annyi fájdalmat okozott neki és társainak, a fotóját a saját érdeke szerint használja. Kitért arra is, hogy sosem kockáztatná azt, hogy valaki a fotójával még több nyomást helyezzen az irániak vállára. 

Fotó: STR/AFP

A tüntetés, ahol a fotó készült, valóban egy rezsimellenes tüntetés volt 2017 decemberében a Teheráni Egyetemen. Ekkor diákok és rohamrendőrök csaptak össze, a heteken át tartó tüntetések során ezreket tartóztattak le és 25 ember meghalt. 

Nem ez volt az első alkalom, hogy amerikai politikusok Irán-ellenes hangulatkeltésre használták a fotóját, de most telt be nála a pohár. Mint elmondta, Trump Irán-ellenes politikája sok szenvedést okozott nekik: mint írta, a szankciók újbóli életbe léptetése teljesen tönkretette az életüket, a pénzük értéktelenné vált, az emberek elszegényedtek. A Trump által életbe léptetett beutazási tilalom miatt pedig ő akkor sem látogathatná meg az Egyesült Államokban élő apját, ha lenne rá pénze. Mint elmondta, egyszerűen nem akar részese lenni Trump Irán-ellenes agendájának. 

Instagramra kitett posztja végére azt írta, hogy nyilván egy iráni állampolgárként nem perelheti be az Egyesült Államok elnökét, így mindössze ez az, amit megtehetett. Írt arról is, hogy ez a fotó a népét mutatja, és a népének készült, és Washingtonnak nem lenne szabad visszaélnie vele. (Washington Post)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.