Szaúd-Arábia nem boldog, hogy az Európai Bizottság a gyanúsan pénzt mosó és terrort finanszírozó országok között listázta őket

eu
2019 február 14., 09:34
comments 26

A Financial Times beszámolója szerint Szaúd-Arábia sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság feltette a királyságukat azon országok listájára, melyeknél magas kockázata van annak, hogy érintettek a terrorizmus finanszírozásában és a pénzmosásban. 

Az ország pénzügyminisztere, Mohammed al-Jadaan csütörtöki közleményében azt írta, Szaúd-Arábia elkötelezett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harcban, és fejleszteni fogják a szabályzó és törvényhozói eszközeiket, hogy elérjék ezt a célt.  

A lap diplomáciai forrásai szerint az EU-n belül is okozott feszültséget Rijád felvétele a listára, mivel az Unió több nagyobb tagállama, így Nagy-Britannia és Franciaország sem értett egyet a lépéssel, mondván Szaúd-Arábia még mindig fontos szövetségese az EU-nak. 

A Bizottság legutóbbi listabővítése Washingtonban is felháborodást váltott ki, mivel négy, az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó területet is a listára raktak: Puerto Rico, Guam és Amerikai Szamoa mellett az Amerikai Virgin-szigetek esetében is úgy találták az Európai Bizottság illetékesei, hogy az adott területek esetében stratégiai szintű hiányosságok mutatkoznak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés terén. 

Szintén listázott terület lett még Nigéria, Irán és Panama is. 

A listázásnak gyakorlati következménye is lesz: azoknak az európai bankoknak, melyek a megnevezett területekkel folytatnak tranzakciókat, a jövőben további ellenőrző szinteket kell majd életbe léptetniük, hogy meggyőződjenek az onnan áramló összegek eredetéről. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.