Szaúd-Arábia nem boldog, hogy az Európai Bizottság a gyanúsan pénzt mosó és terrort finanszírozó országok között listázta őket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Financial Times beszámolója szerint Szaúd-Arábia sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság feltette a királyságukat azon országok listájára, melyeknél magas kockázata van annak, hogy érintettek a terrorizmus finanszírozásában és a pénzmosásban. 

Az ország pénzügyminisztere, Mohammed al-Jadaan csütörtöki közleményében azt írta, Szaúd-Arábia elkötelezett a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harcban, és fejleszteni fogják a szabályzó és törvényhozói eszközeiket, hogy elérjék ezt a célt.  

A lap diplomáciai forrásai szerint az EU-n belül is okozott feszültséget Rijád felvétele a listára, mivel az Unió több nagyobb tagállama, így Nagy-Britannia és Franciaország sem értett egyet a lépéssel, mondván Szaúd-Arábia még mindig fontos szövetségese az EU-nak. 

A Bizottság legutóbbi listabővítése Washingtonban is felháborodást váltott ki, mivel négy, az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó területet is a listára raktak: Puerto Rico, Guam és Amerikai Szamoa mellett az Amerikai Virgin-szigetek esetében is úgy találták az Európai Bizottság illetékesei, hogy az adott területek esetében stratégiai szintű hiányosságok mutatkoznak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés terén. 

Szintén listázott terület lett még Nigéria, Irán és Panama is. 

A listázásnak gyakorlati következménye is lesz: azoknak az európai bankoknak, melyek a megnevezett területekkel folytatnak tranzakciókat, a jövőben további ellenőrző szinteket kell majd életbe léptetniük, hogy meggyőződjenek az onnan áramló összegek eredetéről. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.