A Facebook hajlik rá, hogy elrejtse az oltásellenes tartalmakat

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Újabb fronton mentek neki amerikai politikusok a Facebooknak, azt követelve, hogy a techóriás tegyen meg többet a félrevezető és ártalmas tartalmak szűréséért: az Egyesült Államokban terjedő kanyarójárvány miatt, mely mögött alighanem az oltásellenes mozgalmak térnyerése is állhat, Adam Schiff képviselő a Facebook és a Google vezetőihez fordult, hogy mit terveznek tenni a problémával. 

Válaszában a Facebook jelezte, hogy vizsgálják, milyen lépésekkel lehetne leghatékonyabban fellépni a problémával szemben. A felmerült ötletek között szerepel, hogy csökkentik vagy kitörlik az ilyen tematikájú tartalmakat az ajánlott tartalmak közül, valamint eltüntetik a témába illő csoportokat és tartalmakat a keresési találatokból, miközben gondot fordítanak arra is, hogy magasabb minőségű, megbízhatóbb információk láthatóbbak legyenek. 

A Google vezetői ugyan nem válaszoltak még Schiff levelére, de a keresőóriás már elkezdett hasonló lépéseket meghúzni a közelmúltban: a Youtube ajánlott videói közül például elkezdik kiszedni azokat, melyek félrevezető információkat közölnek. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén a három legnagyobb globális egészségügyi fenyegetés közé sorolta az oltásokat elutasító magatartást. 

Schiff is arról írt levelében, hogy erős bizonyíték mutat rá arra, hogy a kanyaró terjedése összefüggésben lehet azzal, hogy pontatlan és félrevezető információk érhetőek el olyan internetes oldalakon, ahonnan sok amerikai tájékozódik. 

Mint a Bloomberg megjegyzi, amikor rákerestek az 'oltás' kifejezésre a Youtubeon, az első találat egy olyan videó volt, ami középutat ígért az oltásellenes és az oltást támogató vélemények között, míg a negyedik találat egy ismert oltásellenes dokumentumfilm volt. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.