A Facebook hajlik rá, hogy elrejtse az oltásellenes tartalmakat

Újabb fronton mentek neki amerikai politikusok a Facebooknak, azt követelve, hogy a techóriás tegyen meg többet a félrevezető és ártalmas tartalmak szűréséért: az Egyesült Államokban terjedő kanyarójárvány miatt, mely mögött alighanem az oltásellenes mozgalmak térnyerése is állhat, Adam Schiff képviselő a Facebook és a Google vezetőihez fordult, hogy mit terveznek tenni a problémával. 

Válaszában a Facebook jelezte, hogy vizsgálják, milyen lépésekkel lehetne leghatékonyabban fellépni a problémával szemben. A felmerült ötletek között szerepel, hogy csökkentik vagy kitörlik az ilyen tematikájú tartalmakat az ajánlott tartalmak közül, valamint eltüntetik a témába illő csoportokat és tartalmakat a keresési találatokból, miközben gondot fordítanak arra is, hogy magasabb minőségű, megbízhatóbb információk láthatóbbak legyenek. 

A Google vezetői ugyan nem válaszoltak még Schiff levelére, de a keresőóriás már elkezdett hasonló lépéseket meghúzni a közelmúltban: a Youtube ajánlott videói közül például elkezdik kiszedni azokat, melyek félrevezető információkat közölnek. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén a három legnagyobb globális egészségügyi fenyegetés közé sorolta az oltásokat elutasító magatartást. 

Schiff is arról írt levelében, hogy erős bizonyíték mutat rá arra, hogy a kanyaró terjedése összefüggésben lehet azzal, hogy pontatlan és félrevezető információk érhetőek el olyan internetes oldalakon, ahonnan sok amerikai tájékozódik. 

Mint a Bloomberg megjegyzi, amikor rákerestek az 'oltás' kifejezésre a Youtubeon, az első találat egy olyan videó volt, ami középutat ígért az oltásellenes és az oltást támogató vélemények között, míg a negyedik találat egy ismert oltásellenes dokumentumfilm volt. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.