Előrehozott választásokat tartanak április végén Spanyolországban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök 2019. február 15-i sajtótájékoztatóján, ahol előrehozott választásokat jelentett be.Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency

Előrehozott választások kiírását jelentette be pénteken Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. A kormányfő bejelentése szerint április 28-án szavazhatnak újra a spanyolok a parlament összetételéről. Négy éven belül ez már a harmadik parlamenti választás lesz az országban, ahol egy hónappal az előrehozott választások után, május 26-án az EP-választás mellett önkormányzati választást is tartanak majd.

Sánchez a döntés bejelentése előtt a szocialista kormány eredményeit ismertette.

Sánchezt amúgy a saját pártja kényszerítette az előrehozott választások kiírására azzal, hogy a parlament nem támogatta a kormány 2019-es kiadási terveit. Sánchez, miután a pártja kihátrált mögüle, az ellenzéktől remélt támogatást, de sem a katalán szeparatisták, sem a Néppárt, sem a liberális - bár annak a Hollandiára és Ausztriára jellemző, nacionalista változatát képviselő - Ciudadanos nem támogatta a kormányfőt.

A közvélemény-kutatások alapján Sánchez kormányfő pártja győzelmet remélhet a választáson, bár többséget nem szerezhet. Hagyományos jobboldali riválisa, a Néppárt támogatottságát mérsékelheti a szélsőjobboldali Vox párt megerősödése. A Néppárt így kb. azonos támogatásra számíthat, mint a baloldali populista Podemos és a Ciudadanos. (Via El País)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.