Weber megvédte Orbánt: Nem rakja ki a Néppártból, nem csinál belőle „új Cameront”

POLITIKA
2019 február 16., 19:50
comments 471
Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a májusi EP-választáson
photo_camera Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje a májusi EP-választáson Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

A Politico élőben közvetít egész szombaton a védelmi és nemzetbiztonsági kérdéseket körüljáró éves müncheni konferenciáról, amin vezető nemzetközi politikusok, védelmi és kiberbiztonsági szakemberek, és a NATO elöljárói vesznek részt. A helyszínen van többek közt Angela Merkel német kancellár, Mike Pence amerikai alelnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. 

A kelet-európai biztonságpolitikai kérdésekkel összefüggésben is zajlott szombaton egy panelbeszélgetés, és ezen a beszélgetésen Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét arról kérdezték, ha a Néppárt csúcsjelöltjeként ő lesz az Európai Bizottság elnöke, hogyan tervezi megőrizni az uniós értékeket úgy, hogy közben Orbán Viktor és a Fidesz még a pártcsalád tagja. 

A Politico tudósítása alapján kifejezetten számonkérő volt a hangulat, többek közt Ian Bremmel politikai elemző is arra várt választ, hogyan lehet megőrizni az unió integritását a Fidesszel a vezetésben. 

Weber azzal kerülte ki a kérdést, hogy csak úgy lehet harcolni és kiállni az uniós értékek mellett, ha ezt az intézményrendszeren belül tesszük - ezért is szavazta meg a Magyarországgal szemben elindított 7-es cikkely szerinti eljárást. 

„Nem jár különleges elbánás Budapestnek, de csak akkor tudjuk érvényre juttatni értékeinket, ha párbeszédet folytatunk azokról. Tiszteletben kell tartanunk a magyarországi választások eredményét. Orbánt megválasztotta” - mondta, de nem győzött meg mindenkit a teremben, mert újabb kérdést kapott a magyar kormánnyal kapcsolatban. 

„David Cameron kivezette a konzervatívokat a Néppártból, és meg is kaptuk érte a Brexitet. Az én legnagyobb félelmem, hogy ha most megosztjuk Európát, a végén megosztjuk az Uniót is”.

A harmadik Orbán-kérdésre elismerte, hogy jogosak a magyarokat érintő felvetések, de arra kérte az egybegyűlteket, hogy hasonló intenzitással taglalják más országok problémáit is. Végül azt kérte, hogy várjuk ki a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha az igazolja az aggodalmakat, akkor Orbánnak mindenképp változtatnia kell. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.